Trelleborgshem slår tillbaka

Trelleborgshems styrelse är inte alls ense med kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) om hans beskrivning av verksamheten.
Trelleborg • Publicerad 25 februari 2014
Gerd Klein (S), vice ordförande, Pia Jönsson, vd, samt Olle Zinn (M), ordförande, framför Trelleborgshems nybygge i kvarteret Sjöjungfrun.
Gerd Klein (S), vice ordförande, Pia Jönsson, vd, samt Olle Zinn (M), ordförande, framför Trelleborgshems nybygge i kvarteret Sjöjungfrun.Foto: Tomas Nyberg

När Ulf Bingsgård i fredagens TAuppmanar bolaget att öka farten menar styrelsen att det är kommunalrådet själv som varit med att sätta stopp för det.

- I den ägardialog som vi haft med kommunstyrelsens arbetsutskott där Ulf Bingsgård sitter med har vi fått veta att vi ska ta fram 50 nya lägenheter om året. I år blir det 62 lägenheter, säger Olle Zinn (M), ordförande i Trelleborgshems styrelse.

Olle Zinn säger att bolaget hade kunnat ta fram 80 lägenheter per år i stället. Men då hade kommunen måst dra ner på soliditetskravet på Trelleborgshem, eftersom bolaget sannolikt inte skulle klara den takten med samma anspråk på den ekonomiska soliditeten, det vill säga hur mycket av tillgångarna som bolaget inte har lånat till.

Olle Zinn och bolagets vice ordförande Gerd Klein (S) menar att kommunalrådets kritik missar målet. Bolaget har massor av projekt på gång.

- Allt det som finns med i våra planer räcker för att bygga 50 lägenheter om året 15 år framåt. Och då har vi ändå inte med vad som ska hända med de ytor som blir lediga vid Övre och brandstationsområdet bland annat, säger Olle Zinn.

Närmast efter en del mindre byggen och omgörningar samt kvarteret Sjöjungfrun på gamla smedjetomten, som blir klara i år, väntar Sockerbrukstomten.

- Där räknar vi med att bygga den första etappen med de två nordligaste husen samt ett parkeringsdäck med inflyttning i det ena huset i slutet av 2015 och det andra under våren 2016, säger Pia Jönsson, vd för Trelleborghem.

De båda andra husen kan stå klara i slutet av 2016 och på våren 2017 om det finns ett behov. Sammanlagt handlar det om 135 lägenheter.

- Det blir inga ägarlägenheter, utan bara hyresrätter. Det är vad de som står i vår kö efterfrågar, säger Pia Jönsson.

Byggande på Forumtomten ligger också nära i tiden. Trelleborgshem har beslutat sig för att behålla Forumbyggnaden och bygga om den till bostäder.

Det kan ske på hösten 2016 och skulle ge cirka 30 lägenheter. Resten av tomten skulle kunna byggas ut med sammanlagt 130 lägenheter.

- Sedan har vi möjligheter att förtäta på Fagerängen, vid Hovslagaregatan och Sockenvägen, på Malörten, vid Akka och vid Hallasvängen med sammanlagt ungefär 400 bostäder. Ett 30-tal lägenheter skulle kunna byggas centralt i kvarteret bakom folktandvården, säger Pia Jönsson.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.