Annons

Trelleborgshem: Revisorer fråga för ägaren

Trelleborg • Publicerad 14 december 2004

Trelleborgshems styrelse menar att frågan om bolagets revisorer är en sak för ägaren – kommunen – och inte för bolagets styrelse.

Det framgår av styrelsens yttrande över en motion från kommunalrådet Lars Christensson (m) där han föreslår att de auktoriserade revisorerna för kommunens bolag ska upphandlas.

Annons

I sin mot6ion menar Lars Christensson att revisorerna i en del av bolagen suttit så länge att deras objektivitet kan börja ifrågasättas. Han menar i motionen att ett alltför långt samarbete kan ge en form av "hemmablindhet" hos revisorerna så att de inte reagerar på saker som de borde reagera på.

I motionen kräver Lars Christensson att kommunfullmäktige ska besluta om upphandling av auktoriserade revisorer för bolagen. Han föreslår att upphandlingen sker i samband med bolagens stämmor under 2005.

Trelleborgshems styrelsen svarar att de revisorer som valts nu sitter till och med ordinarie bolagsstämma år 2007,. Reglerna följer aktiebolagslagen, enligt Trelleborgshems yttrande.

I sitt svar påpekar Trelleborgshems styrelse att det är bolagsstämman som utser revisorerna. Det är Trelleborgs kommun som har samtliga röster på bolagsstämman och att det således är ägaren och inte bolaget som utser revisorer.

Styrelsen i Trelleborg menar i sitt yttrande att det är ägaren – kommunen – som ska besluta om val av revisorer och eventuella upphandling. Styrelsen har därför ingen åsikt i frågan.

Lasse Bryggare

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons