Annons

Trelleborgshem renoverar för räntepengar

De låga räntorna kommer att gynna Trelleborgshems hyresgäster. Bostadsföretaget räknar med ett överskott på fyra miljoner kronor som ska gå till underhåll av bostäderna.
Trelleborg • Publicerad 23 juni 2009

TRELLEBORG. Trelleborgshem hade den sista mars 386 miljoner kronor i rörliga lån, motsvarande 59 procent av bolagets samtliga lån.

– När vi lade budgeten i höstas var våra prognoser att räntan skulle sjunka. Men nu har det sjunkit lite mer än vad vi räknat med, säger Pia Jönsson, administrativ chef på Trelleborgshem.

Annons

I reda pengar handlar det om fyra miljoner kronor mindre i räntebetalning över året enligt bolagets årsprognos. Trelleborgshem räknar med att investera de pengarna i underhåll av fastigheterna.

– Vi har ett utökat underhåll som vi lade in i budgeten när vi såg att räntan skulle sjunka. Nu får vi utrymme att göra mer, säger Pia Jönsson.

Bolaget förbereder att skynda på en del åtgärder som man ändå hade tvingats utföra de närmaste åren.

– Vi har en hel del äldre fastigheter där vi står inför stambyte. Där kommer vi att gå in och titta vad vi kan göra för det extra tillskottet, fortsätter Pia Jönsson.

Fastigheten på Algatan 74-76 med elva lägenheter blir troligen det första projektet som påbörjas under hösten. Däremot är det inte säkert att det ljusare ekonomiska läget kommer att påverka hyresgästen i form av lägre hyra. Även om ränteläget kommer att ta tas upp i nästa års hyresförhandlingar.

– Det kommer absolut att påverka, säger Mats Rönnqvist som är förhandlare på Hyresgästföreningen.

– Just räntan är ett argument som brukar komma upp i hyresförhandlingarna . Men det är inget som jag vill föregripa i nuläget, säger Trelleborgshems vd, Kent Jönsson.

Den lägre räntan ger större möjlighet för Trelleborgshem att förändra sin låneportfölj. I juli kommer Trelleborgshem att sätta om ett lån på 13 miljoner kronor och under hösten kan det bli aktuellt att låna upp mer pengar.

– Vi håller på med Väduren, norr om museet, där det ska bli LSS-boende och 19 lägenheter. Sedan kommer vi att påbörja en ombyggnad i fastigheten där vi sitter på Borgvallen. Då kan det bli aktuellt att låna, säger Pia Jönsson.

Johan Silfversten Bergman
Niclas Sörenson, Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons