Annons

Trelleborgshem planerar att bygga bostadsrätter

För första gången någonsin planerar Trelleborgshem att bygga bostadsrätter. Blandad bebyggelse är viktigt för integrationen, tycker Catharina Blixen-Finecke (M), Trelleborgshems styrelseordförande.
Trelleborgshem är långt ifrån det första kommunala bostadsbolaget som valt att slå in på den här vägen efter att allmännyttans uppdrag har förändrats till att bli allt mer likt den privata sektorn.
Smygehamn • Publicerad 4 mars 2021
Trelleborgshem ska bygga upp emot 50 marklägenheter vid Netzéns väg i Smygehamn. Nu är planen att de ska säljas som bostadsrätter.
Trelleborgshem ska bygga upp emot 50 marklägenheter vid Netzéns väg i Smygehamn. Nu är planen att de ska säljas som bostadsrätter.Foto: Trelleborgshem

Bostadsbyggartakten i Trelleborg är högre än på mycket länge. Efter ett politiskt beslut sålde det kommunala bostadsbolag Trelleborgshem ut omkring 800 lägenheter förra året för att skaffa kapital till nyproduktion. Omkring 500 nya bostäder ligger i pipeline.

En av orterna där Trelleborgshem bygger nytt är Smygehamn. Smygehamn kan också bli första orten som är aktuell när Trelleborgshem planerar att för första gången någonsin bygga bostadsrätter i stället för hyresrätter.

Annons

På en fastighet vid Netzéns väg planerar Trelleborgshem att bygga upp emot 50 marklägenheter som väntas stå klara i slutet av nästa år. Bolagets styrelse har sagt ja till planen att sälja de färdiga lägenheterna som bostadsrätter, men innan planen kan bli verklighet ska frågan upp i kommunfullmäktige.

”För att man ska undvika att få så kallade utanförskapsområden ska vi ha en blandad bebyggelse i hela Trelleborg.”
Catharina Blixen-Finecke (M)

Även om det är första gången Trelleborgshem planerar att bygga bostadsrätter kommer det, om planen blir verklighet, inte bli den sista. Snarare kommer det bli en del i bolagets strategi för nybyggnation.

Trelleborgshems styrelseordförande, Catharina Blixen-Finecke (M), tycker att den största vinsten med att även bygga bostadsrätter handlar om integration. Genom att bygga områden med olika typer av bostäder menar hon att risken minskar att den sociala utsattheten koncentreras till några få områden, vilket är erfarenheten i flera av de bostadsområden som byggdes i Sverige under miljonprogrammet.

– För att man ska undvika att få så kallade utanförskapsområden ska vi ha en blandad bebyggelse i hela Trelleborg. Då får man in integration naturligt, säger Catharina Blixen-Finecke.

Men det handlar inte bara om integration och stadsplanering.

Trelleborgshem, och alla andra allmännyttiga bostadsbolag i Sverige, drivs allt mer likt privata bostadsbolag. Sedan en lagändring 2011 ska allmännyttan inte längre bara se till att gå jämt ut. De kommunala bolagen ska nu drivas enligt ”affärsmässiga principer”, som det uttrycks i lagtexten.

– Ekonomiskt är det också en fördel att bygga vissa bostäder som bostadsrätter, så att man tryggar ekonomin långsiktigt vid byggnation. Man får ju tillbaka en del av byggnadskostnaden om man säljer vissa bostäder, säger Catharina Blixen-Finecke.

Trelleborgshem är långt ifrån det första allmännyttiga bostadsbolaget i Sverige som valt att gå den här vägen. Ett exempel är Malmös kommunala bostadsbolag, MKB. När MKB byggde tre nya lägenhetsbyggnader mitt i miljonprogramsområdet Holma för fem år sedan behöll de två själva och sålde vidare det tredje, med omkring 20 lägenheter, som bostadsrätter.

– Allmännyttan har sedan 2011 ett helt nytt uppdrag. Vi har ett affärsmässigt uppdrag på ett annat sätt än tidigare och att vi ska ha ekonomi i vår byggnation på ett annat sätt än tidigare, säger Catharina Blixen-Finecke.

Mandus ÖrarbäckSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons