Annons

Trelleborgshem kan bli först med ny boendeform

Trelleborgshem arbetar vidare med sina planer på fyra hus på Sockerbrukstomten i centrala Trelleborg. Härom dagen godkände riksdagen förslaget införa ägarlägenheter i Sverige, något som Trelleborgshem planerar i ett husen.
Trelleborg • Publicerad 26 februari 2009
Här planerar Trelleborgshem att bygga både ägarlägenheter och ett högteknologiskt hus. Skiss: Plan- och byggnadskonst i Lund och Marie Ericssons arkitektkontor
Här planerar Trelleborgshem att bygga både ägarlägenheter och ett högteknologiskt hus. Skiss: Plan- och byggnadskonst i Lund och Marie Ericssons arkitektkontorFoto: 

Det är från och med 1 maj som det blir tillåtet med ägarlägenheter i Sverige och ett av de första bolagen att bygga sådana kan bli kommunala Trelleborgshem. Planerna har funnits sedan regeringen förde fram tanken på ägarlägenheter och trots krisen ligger tanken fast.

- Vi har inte ändrat i våra planer, säger Kent Jönsson, vd för Trelleborgshem. Vi för diskussioner med vår entreprenör NCC för närvarande.

Annons

Enligt Kent Jönsson kan bygget på Sockerbrukstomten i hörnet Allén/Bryggaregatan sätta igång vid halvårsskiftet, om allt går som planerat.

- Vi håller just på och utreder vilken prisnivå man ska lägga sig på för ägarlägenheterna, säger han.

Avsikten är att försäljningen av ägarlägenheterna ska hjälpa till att finansiera resten av bygget på tomten.

De tre övriga husen är tänkta att bli vanliga hyreshus. Ett av husen ska dock bli högteknologiskt, med superbredband och teknik i kök och lägenheter. Det kan röra sig om datoriserade kylskåp bland annat. Tanken är att locka ungdomar att bosätta sig i huset.

- Vi har diskuterat med en kommunikationsentreprenör som visat stort intresse, säger Kent Jönsson. Men ännu har vi inte tecknat något kontrakt.

Kent Jönsson framhåller att han tycker att det är roligt att Trelleborgshem hyser planer på att vara med i framkanten av byggandet i Sverige.

- Det här är ett väldigt spännande projekt, säger han.

Sammanlagt handlar det om drygt 100 lägenheter i de fyra hus som planeras byggas på Sockerbrukstomten.

På ritningarna har husen lite olika höjd, de högsta blir 27- 28 meter höga.

Kostnaderna för det hela beräknas till mellan 130 och 155 miljoner kronor.

Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons