Trelleborgshem höjer hyrorna

De ville ha en höjning med 3,2 procent men fick nöjda sig med 2,2 procent. Trelleborgshems förhandling med Hyresgästföreningen är klar.
Trelleborg • Publicerad 5 februari 2014
Trelleborgshem har ett stort underhållsbehov och höjer därför hyrorna.
Trelleborgshem har ett stort underhållsbehov och höjer därför hyrorna.Foto: 

Med i genomsnitt 2,2 procent höjer Trelleborgshem hyrorna. Den nya hyran gäller från första januari i år vilket medför att hyresgästerna får betala retroaktivt.

- Vi har haft en bra dialog med Hyresgästföreningen och känt att de har förstått oss. Vi måste se långsiktigt på vad vi ska göra, säger Pia Jönsson, vd för Trelleborgshem.

Deras ambition var att höja hyrorna med 3,2 procent, efter förhandling landade man på en procentenheter lägre. Trelleborgshems stora underhållsbehov angavs som skäl till höjningen.

- Vi har en underhållsplan med många punkter. Nu kommer vi att få prioritera i den och hoppas på en ytterligare höjning nästa år.

Främst är det utemiljön som ska åtgärdas.

- Vi har mycket att ta tag i. Bland annat på Malörten ska utemiljön ordnas. På Nils Holgerssons väg har vi dessutom fasader att ta hand om. Vi kommer också att göra diverse energibesparande åtgärder och jobba i många tvättstugor. Stambyte kommer vi också att sätta igång med, säger Pia Jönsson.

Höjningarna kommer att slå lite olika beroende på hur man bor. För hyresgäster med varmhyra blir ökningen 19,5 kronor per kvadratmeter medan de med kallhyra endast får en ökning med 14,5 kronor per kvadratmeter.

- Priserna för fjärrvärme och gas har gått upp, därför ökar kostnaderna för dem med varmhyra.

För en snittlägenhet på 72 kvadratmeter blir höjningen cirka 117 kr per månad.

Mikael Grönvall från Hyresgästföreningen är nöjd med utfallet:

- De hade höga krav och vi fick ändå ner det rätt ordentligt. Det landade på en rimlig nivå.

Sanna Wahanta
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.