Trelleborgshem erbjuder sig att ta över Grand

"Det finns redan lägenheter i huset så det vore inte fel att vi ägde fastigheten. Vi vill också gärna värna om scenen som den är i dag och om bion", säger Göran Gunnesson (m), ordförande i Trelleborgshem.
Trelleborg • Publicerad 24 april 2008
Bild: Claes Nyberg
Bild: Claes NybergFoto: 

Som Trelleborgs Allehanda kunde berätta härom dagen finns det planer på att bygga bostäder på en del av utrymmena bakom scenen på Grand.

Dessutom har inte ägaren, det kommunala fastighetsbolaget Östersjöterminalen, och biografföretaget Videvox kunnat komma överens om hur bion ska kunna byggas ut med ytterligare en salong för att kunna drivas vidare.

Att diskussionen om Grand kommit upp nu beror på att kulturnämmnden inte som tidigare vill betala hyra för att kunna disponera Grand några dagar i veckan.

- Det handlar framför allt om ekonomi. Det var mycket pengar för ett ganska litet utnyttjande, säger Jörgen Flink, kulturchef i Trelleborg.

Ulf Bingsgård (m), kommunalråd i Trelleborg, tycker att kulturnämnden gör rätt. - Det är ingen bra idé att gå in med skattepengar och sedan ta ut en avkastning av Österjöterminalen med skattade pengar, säger han. Då är det vettigare att sponsra kulturen genom att ställa lägre krav på avkastning på bolaget.

Ulf Bingsgård är inte främmande för Göran Gunnesson idé om att Trelleborgshem tar över fastigheten.

- Inte mig emot. Om Trelleborgshem vill köpa den och är medvetna om att teaterscenen och bion ska leva vidare, så är det bra, säger han.

Och det är själva tanken bakom Göran Gunnessons idé.

- Trelleborg behöver en riktig teaterscen och en biograf. Om vi kan bidra till att staden får behålla det så ska vi göra det, säger han.

Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.