Annons

Trelleborgsgalan kan strida mot policy

På Trelleborgsgalan i november bjöd Trelleborgs kommun inbjudna gäster på starksprit, vilket kan strida mot kommunens representationspolicy.
Trelleborg • Publicerad 15 december 2011
Trelleborgsgalan samlar varje år trelleborgare från näringsliv, föreningar och kommunen. Nämnderna betalar biljetterna till sina gäster, och utöver det väljer flera nämnder att bjuda på både vin och starksprit.
Trelleborgsgalan samlar varje år trelleborgare från näringsliv, föreningar och kommunen. Nämnderna betalar biljetterna till sina gäster, och utöver det väljer flera nämnder att bjuda på både vin och starksprit.Foto: 
Foto: Tomas Nyberg

Ekonomichefen Agneta Sjölund anser att det som nämnderna bjuder gäster på bör betraktas som extern representation.

– Eftersom man från nämndernas sida representerar kommunen så bör det bokföras så. Jag har svårt att se vad det annars skulle vara, säger Agneta Sjölund.

Annons

Om det är som Agneta Sjölund säger ska kommunens representationspolicy gälla för Trelleborgsgalan. Då får inte starksprit ingå i det som kommunen bjuder sina gäster på, till exempel de som nominerats till olika priser. Starksprit får endast ingå i undantagsfall och när det finns utländska gäster närvarande, vilket det enligt kommundirektören Jonas Rosenkvist inte gjorde på årets Trelleborgsgala.

Värdet på det som bjöds överstiger också maxbeloppet i representationspolicyn. I policyn för extern representation är det tillåtet att bjuda på mat och dryck för 500 kronor inklusive moms plus underhållning för högst 180 kronor. En galabiljett kostade 650 kronor och om man dessutom lade till en öl/vinbiljett och en snaps/avecbiljett, som vissa nämnder gjorde, så kom de över den tillåtna gränsen på 680 kronor.

Jonas Rosenkvist tror inte att man funderade särskilt mycket på beloppen i policyn när man bestämde vad som skulle ingå i det som bjöds på under Trelleborgsgalan.

– För kommunstyrelsens del bjöd vi på matbiljetten plus två drickabiljetter. När man är där ska man kunna ha möjlighet att skåla med de gäster som vi bjudit in, säger han.

Om galan strider mot policyn så är det inte första gången policyn överträds. I onsdagens tidning avslöjade Trelleborgs Allehanda att politiker och tjänstemän från samhällsbyggnadsnämnden, Trelleborgshem och Östersjöterminalen ätit trerättersmeny samt druckit vinpaket och starksprit i Köpenhamn. För samhällsbyggnadsnämnden, som lyder under kommunens representationspolicy, bröt detta mot två punkter i policyn.

Vid intern representation får restaurangbesök högst kosta 375 kronor inklusive moms och det är förbjudet att dricka starksprit för kommuninvånarnas pengar. Dessutom står det i policyn att vin och öl bara är tillåtet "med stor restriktivitet" och att en "noggrann prövning ska ske i varje fall".

I gårdagens tidning sa Patrik Holmberg (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden att representationspolicyn "missas varje gång".

På måndag är det dags för kommunfullmäktiges traditionella julbord. Vid julbordet får man lov att serveras snaps, eftersom det finns utländska gäster närvarande.

Karin Ohlsson
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons