Annons

Trelleborgsföretag får nytt miljömärke

Trelleborgsföretaget Fönsterfabriken är en av elva fönstertillverkare i Sverige som har energimärkts.
Trelleborg • Publicerad 4 september 2007
Thomas Stevens är vd för Fönsterfabriken som säljer fönster med energimärkning. bild:Claes Nyberg
Thomas Stevens är vd för Fönsterfabriken som säljer fönster med energimärkning. bild:Claes NybergFoto: 
Fönstrena kan utrustas med solskyddsglas som stänger värmen ute under sommaren och inne under vintern.
Fönstrena kan utrustas med solskyddsglas som stänger värmen ute under sommaren och inne under vintern.Foto: 

Det har länge funnits energimärkning av kylskåp, tvättmaskiner och diskmaskiner. Nu kan energimärket även sättas på fönster. Energimyndigheten har nämligen utarbetat ett system för att visa vilka fönster som hjälper till att spara energi.

Energimärkningen av fönster är dock ett pilotprojekt med en begränsad budget från staten. Därför har endast ett fåtal företag fått genomgå de tester som visar hur energisnåla produkter de har.

Annons

Fönsterfabriken i Trelleborg är ett av dem. – Det är jättekul att det här nu är igång. Under 1,5 år har det varit väldigt mycket arbete med tester och liknande, så nu är det skönt att konsumenterna kan börja få det stöd som märkningen ger, säger Fönsterfabrikens vd, Thomas Stevens.

Receptet som har gett företaget den åtråvärda märkningen är kompositfönster med energisparande glas. För att öka den energisparande funktionen kan fönstrena även utrustas med solskyddsglas som håller värmen ute under sommaren och värmen inne under vintern. Tillsammans gör det här att en villa kan minska sina koldioxidutsläpp med 4,5 ton om året och samtidigt spara pengar i minskade uppvärmningskostnader.

– Det är en viktig investering. 35 procent av husets värme försvinner nämligen genom fönstrena, säger Arne Andersson från Energimyndigheten som under flera år har jobbat för att få fram energimärkning av fönster. – Vi vill ha märkningen för att kunna vägleda konsumenterna till miljövänligare val och fönstertillverkarna vill ha det här eftersom de har bättre produkter än sina konkurrenter och nu får ett sätt att visa det, säger Arne Andersson.

Trots att intresse även finns från konsumenter vet dock inte Energimyndigheten om de får ytterligare statliga pengar för att finansiera energimärkningen av fönster. Besked ges i slutet av året.

Om statligt bidrag inte ges är det dock möjligt att WSP Environmental, som driver projektet, fortsätter arbetet med stöd av fönstertillverkarna.

Lina Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons