Annons

Trelleborgsfiskare glada över EU-beslutet

Rolf och Ingrid Göransson, fiskare i Trelleborg, är nöjda med EU-kommissionens beslut att säga nej till torskfiskestopp.
Trelleborg • Publicerad 27 januari 2003
BILD: TOMAS NYBERG
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

BILD: TOMAS NYBERG - Det är glada nyheter, säger de båda medan de rensar näten från alger efter den senaste fångstturen. Enligt EU-juristerna kan svenska fiskare inte stoppas från att ta upp sina kvoter på andra EU-länders vatten. - Det vore inga problem för oss, säger Ingrid och Rolf Göransson. Vi tar redan i dag upp hälften av våra fångster på tyskt vatten och skulle kunna ta upp allt där. Efter EU-kommissionens beslut säger den svenska jordbruksministern Ann-Christin Nykvist att det inte blir något totalt torskfiskestopp i Sverige. Istället har s kommit överens med mp och v om alternativa åtgärder för att begränsa torskfisket, bland annat nya krav på fiskeredskapen. - Större maskor har vi inget emot, säger Rolf Göransson. Vi har redan gått över till 65 millimeters maskor från 55 millimeter. Och resultatet i kilo blir inte sämre. Och att det fortfarande finns stortorsk i Östersjön kan paret Göransson bevisa. I den senaste fångsten fanns en riktig bjässe på tio-tolv kilo. En normalfångst för paret Göransson är ungefär 600 kilo torsk per tur. De har rätt att ta upp 3 600 kilo per vecka, men det är få veckor som fångsten blir så stor. - Oftast rör det sig om två till tre ton i veckan, säger Rolf Göransson. Rolf Göransson menar att det finns gott om småtorsk i Östersjön och tror att fisket kan återhämta sig om ett par år. - Vi är nöjda med EU:s beslut, säger de. Så vi kan fortsätta några år till med fisket. Paret Göransson är inbitna fiskare och kunde inte ens hålla sig i land när det var som kallast kring årsskiftet. Rolf har fiskat sedan 1956 och hustrun Ingrid i drygt 20 år.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons