Annons

Trelleborgsfamilj strandsatt i Thailand

"Folk här är rädda för inbördeskrig", säger Mia Dämhagen från Trelleborg som tillsammans med sin familj befinner sig i Thailand i väntan på att få åka hem.
Trelleborg • Publicerad 2 december 2008
Mia Dämhagen från Trelleborg är i Thailand och väntar på att få åka hem. Hennes föräldrar har också fått boka om sin resa från Bangkoks flygplats (stora bilden). Bilder: Scanpix och Privat.
Mia Dämhagen från Trelleborg är i Thailand och väntar på att få åka hem. Hennes föräldrar har också fått boka om sin resa från Bangkoks flygplats (stora bilden). Bilder: Scanpix och Privat.Foto: 

Sedan en månad är hon och familjen i Thailand där de semestrat i sitt hus i Hua Hin. Nu vill de hem, men flygplatsen ockuperas fortfarande av regeringskritiska demonstranter - en ockupation som kan hålla i sig. Efter gårdagens plötsliga besked att premiärministern lämnar sin post är ryktena om hur det ska gå för alla resenärer som ska hem i full svang. Mia Dämhagen berättar att vissa talar om att flygplatsen kan öppna redan i dag, onsdag, medan andra säger att det kommer dröja till mitten av december. Vem som blir ny premiärminister är också ett hett samtalsämne:

- Många hoppas att den nye premiärministern blir någon från kungens folk, säger hon.

Annons

Mia Dämhagens föräldrar är också i Thailand och skulle rest hem i lördags. De har fått boka om och senarelägga sin hemresa som preliminärt ska ske i dag, onsdag - förutsatt att flygplatsen i Bangkok öppnar igen, annars får de skjuta upp hemresan ytterligare.

Mia Dämhagen berättar att andra turister de talat med valt att flyga från Phuket, andra tar bussen från Hua Hin till Kuala Lumpur i Malaysia för att flyga därifrån - en bussresa på 25 timmar.

Att familjen Dämhagen nu är fast i Thailand beror inte bara på den politiska krisen, utan också på att deras 11-årige son Emil blev sjuk i början av semestern och har opererats. I dag, onsdag, får de besked från läkarna om han får flyga eller ej.

Om det blir grönt ljus vid läkarkontrollen i morgon vill de flyga hem så fort det bara går, de har redan stannat längre än planerat.

- Men flygbolaget kan ju inte trolla, säger Mia Dämhagen och berättar att de senaste rapporterna talar om att drygt 100 000 personer väntar på att få åka hem från Thailand. Många thailändare hon talar med är också arga eftersom de lever på turismen.

- Det här som händer nu är en fruktansvärd katastrof för Thailand och för landets ekonomi, säger hon och tillägger att många thailändare inte vågar uttala sig om konflikten mellan regeringsanhängare och demonstranterna.

- Men man viskar sin åsikt till oss när vi frågar och säger att anhängarna finns överallt.

Erika Oldberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons