Annons

Trelleborgsfallet i avhandling

Fallet i Trelleborg med flickan vars far mördade modern och där vårdnaden om flickan sedan väckte en häftig debatt tas nu upp i en licentiatavhandling vid Socialhögskolan i Lund.
Trelleborg • Publicerad 6 mars 2003

I samband med undersökningen vill forskaren som ska skriva avhandlingen ta del av sekretessbelagt material och har ansökt om det hos länsstyrelsen. En viktig fråga i avhandlingen är enligt ansökan till länsstyrelsen tolkningen av femte paragrafen, sjätte kapitlet i Socialtjänstlagen: När ett barn placeras skall det i första hand övervägas om barnet kan tas emot av någon anhörig eller annan närstående. Vad som är bäst för barnet skall dock enlig 1 kap 2 § alltid beaktas. Det är för att få inblick i hur Trelleborgs kommun och länsstyrelsen resonerat angående placeringsalternativ av det aktuella barnet som avhandlingsförfattaren vill ta del av sekretessbelagt material. Det handlar till exempel om journalanteckningar, utredningar och brevväxling mellan kommunen och länsstyrelsen. Forskaren ska även undersöka handläggningen i andra kommuner när det gäller placeringar i släktinghem och andra familjehem. Fallet där flickan placerades hos en utomstående familj medan fadern fortfarande hade vårdnaden och släktingar till den mördade hustrun krävde att få vårdnaden väckte stor uppmärksamhet långt utanför Trelleborg.

Lisa Södergren lisa.sodergren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons