Annons

Trelleborgsbanan kan dröja i fem år

Det efterlängtade beskedet om pågatåg på Trelleborgsbanan kom på tisdagen. Men nu dämpar Banverket glädjen. Flera pågående projekt kan skjuta byggstarten åtminstone fem år framåt.
Trelleborg • Publicerad 31 mars 2010
Foto: 
Trelleborgsbanans framtida sträckning om finansiering och planering går i lås.
Trelleborgsbanans framtida sträckning om finansiering och planering går i lås.Foto: 
Foto: 
Foto: 

TRELLEBORG. Nedskuffad i listan förra året, men med extra pengar från regeringen är utbyggnaden av Trelleborgsbanan trots allt med som prioriterat projekt i infrastrukturplanen 2010-2021.

Det kan gå snabbt. Tidigaste möjliga byggstarten är 2012, enligt Ingela Olofsson Renström, projektansvarig på Banverket. Men det förutsätter att regeringen ger projektet högsta prioritet.

Annons

– Vid vilken tidpunkt det kommer i planen vet vi om några veckor, säger Jens Möller, regionaldirektör på Banverket som på onsdagen övergår i det nya Trafikverket.

Det finns en del som talar för att byggstarten får dröja. De kommande åren, fram till 2015, har Banverket pågående projekt som Citytunneln och Hallandsås som ska byggas klart. Vissa projekt har förskottsbetalats av kommuner och regioner och de pengarna ska betalas tillbaka.

Alternativen är:

x) Att regeringen trots det beslutar att prioritera Trelleborgsbanan genom att lägga in det tidigt under perioden.

x) Att Region Skåne och kommunerna som ska medfinansiera Trelleborgsbanan (Trelleborg, Vellinge och Malmö) förskottsbetalar statens del. Något som medfinansiärerna i november i fjor ställde sig positiva till. Kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) med brasklappen att det beror på hur stor del som Trelleborg ska vara med och förskottera och hur lång tid det dröjer att få tillbaka pengarna. Även om medfinansiärerna är beredda att låna ut pengarna måste regeringen godkänna en förskottering.

De ekonomiska bitarna måste falla på plats, men planeringen för utbyggnaden har kommit långt. Banverket håller just nu på att avsluta arbetet med järnvägsutredningen. Det handlar om att få rätt till att bygga en mötesplats på marken vid den tilltänkta Östra Grevie station. Sedan ska en järnvägssystemhandling tas fram, med ritning på spårdragningen, var kontaktstolpar ska sitta, växlar ska läggas och hur kraftförsörjningen ska byggas ut.

Finns det något som kan förhindra att Trelleborgsbanan byggs ut?

– Nej, det tycker jag inte. Nu har vi fått ett besked om att detta finns i planen. I och för sig har det legat i planen tidigare men skjutits fram. Men vi i Banverket ser väldigt positivt på den här utbyggnaden, säger Jens Möller.

Martin Strandberg
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons