Annons

Trelleborgsarkitekt prisad för rastplats

Bröms rastplats utmed E22:an, på gränsen mellan Blekinge och Småland, har fått utmärkelsen Bästa rastplasts i Sverige av Motormännens Riksförbund. Trelleborgsarkitekten Eva Arén har ritat platsen.
Trelleborg • Publicerad 17 april 2002

En rastplats utmed en europaväg. Det låter inte som ett drömprojekt för en arkitekt, men Bröms är annorlunda: här stod freden i Brömsebro 1645. Här finns resterna av en gammal borganläggning. Arkeologiska fynd visar dessutom att här har varit en rastplats sedan urminnes tider. Eva Arén fick uppdraget att hjälpa historiens vingslag överrösta bilarna och anläggningen invigdes 1995 i samband med 350-årsjubileet för freden. - Det här är en rastplats i forntid och nutid. Tanken var att göra något av detta, så att man får sig lite mer till livs än på vanliga rastplatser, säger hon. Resultatet blev ett vackert hus med montrar och anslag som berättar om platsen. Materialen har valts med stor omsorg. Sten från markerna runtomkring. Tak med fetknopp som skiftar färg med årstiderna i grönt, rött och gult. Naturmaterial i modern tappning, sammanfattar Eva Arén. - Det var en väldigt rolig uppgift för mig att göra. Men tyvärr poängterar Motormännen mest rena toaletter och liknande i sin prismotivering. Det är jag lite ledsen över, säger hon och skrattar. Hon verkar inte ha tagit det särskilt hårt. Rastplatsen i Bröms var inte Eva Aréns första historiska projekt. Hon kom till Trelleborg 1992 för att göra ett offentligt rum av Gröningen, "Trelleborgen" som då var en tom och vildvuxen tomt. Sedan dess har hon hunnit med en mängd uppdrag i kommunen.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons