Annons

Trelleborgs turismsatsning får beröm

Bara hälften av Sveriges 290 kommuner har en strategi för hur man tar hand om turistfrågor. Trelleborg tillhör en av dem.
Trelleborg • Publicerad 3 januari 2006
Goda parkeringsmöjligheter är bara en av fördelarna med att turista i Trelleborg Bild. Tomas Nyberg
Goda parkeringsmöjligheter är bara en av fördelarna med att turista i Trelleborg Bild. Tomas NybergFoto: 

Det är Föreningen Turism i Sverige som ligger bakom undersökningen. Den visar att Trelleborg tillhör de kommuner i landet som satsar mest på turistnäringen.

Det är inte enbart de rena turistattraktionerna som är avgörande för hur en besökare upplever en plats utan även till synes så enkla saker som offentliga toaletter och goda parkeringsmöjligheter. Det är helheten som påverkar intrycket av en stad, något som kommunen tagit fasta på.

Annons

– Satsning på turism är en avgörande faktor för tillväxt och sysselsättning inom en kommun. Trelleborgs kommun har en turismstrategi och är därför ett föredöme, säger Eva Hedenström, vd på FörTur.

Under det kommande året planeras satsningar på bland annat Trelleborgen och den gamla hamnkrogen i Smyge.

– I Trelleborgen kommer vi att bygga ett entréhus som innebär helt nya och mer lockande sätt att ta emot besökare, berättar Per Johansson, ansvarig på näringslivsenheten i Trelleborg.

När det gäller Smygehuk har kommunen köpt upp hamnkrogen som man kommer att bygga om till ett så kallat turist-expo.

– Tanken är att skapa en mer spektakulär attraktion för turisten. Vi vill anknyta till den unika geografi och kulturhistoria som Smygehuk har, säger Per Johansson.

FörTurs undersökning genomfördes via e-post under december månad. 93 procent av de tillfrågade svarade. En av frågorna som ställdes var "Har kommunen en utarbetad turismstrategi eller motsvarande för utvecklandet av turismen?"

Therese Löfstrand

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons