Annons

Trelleborgs tingsrätt läggs ner

(Uppdaterad). Tingsrätterna i Trelleborg och Ystad slåss från och med den 12 december i år samman. I praktiken innebär det att tingsrätten i Trelleborg läggs ner och flyttas till Ystad. Det beslutade regeringen på torsdagen.
Trelleborg • Publicerad 3 februari 2005
Bild: Tomas Nyberg
Bild: Tomas NybergFoto: 

När den fysiska flytten av tingsrättens verksamhet från Trelleborg till Ystad ska ske är ännu oklart. Enligt Claes Werdinius, lagman i Ystads tingsrätt, så kan det inte ske förrän Ystads tingsrätt fått större lokaler, antingen genom utbyggnad eller nybyggnad.

- Vi måste först bereda plats och det kommer att ta tid, säger Claes Werdinius.

Annons

I Trelleborg var beslutet väntat och delvis efterlängtat.

- Det har pågått så länge så vi har bearbetat det sedan vi fick det första beskedet om sammanslagningen. Det har varit som en berg- och dalbana. Därför är det efterlängtat att få det definitivt, säger Iréne Malmberg, administrativ chef för tingsrätten. Trelleborgs tingsrätts lagman Rune Johansson tillträdde sin tjänst den 1 december i fjor. När Trelleborgs Allehanda sökte upp honom på torsdagen hade han ännu inte fått reda på Regeringens beslut.

- Jag har ju vetat att det varit på gång. I morgon kommer det personal från Domstolsverket för att informera vad som generellt händer vid en sammanslagning av tingsrätter. Det har vi bokat in sedan tidigare, säger han.

I dag arbetar 17 personer vid Trelleborgs tingsrätt varav 11 har fasta tillsvidaretjänster. Övriga är notarier och annan personal med tidsbegränsad anställning.

I samband med sammanslagningen av Trelleborgs tingsrätt med Ystads tingsrätt kommer indelningen av Domkretsarna i sydvästra Skåne att förändras. Det innebär att mål som rör Vellinge kommun flyttas till Malmö tingsrätt. Samtidigt flyttar mål från Lomma och Burlövs kommuner från Malmö tingsrätt till Lunds tingsrätt.

Den 26 september läggs tingsrätterna i Jönköping och Värnamo samman. Den 28 november är det dags för tingsrätterna i Enköping, Tierp och Uppsala att slås samman.

Jenny Isaksson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons