Annons

Trelleborgs stränder en dold guldgruva

Trelleborgs badstränder är en dold guldgruva för näringslivet och kommunen. Det menar konsultföretaget Sweco i en rapport efter en strandutredning som gjorts på kommunens uppdrag.
Trelleborg • Publicerad 21 april 2012
Foto: 
Foto: 

Sweco anser att Trelleborg bör ta fram en vision för sina stränder. Det finns utrymme att öka inkomsterna från badturismen genom att höja standarden, öka tillgängligheten och marknadsföra stränderna på ett bättre sätt.

– Det finns ett stort värde i Trelleborgs stränder, menar Eric Samuelson (M), ordförande i tekniska nämnden. Den här utredningen är ett startskott för vårt arbete med stränderna framöver.

Annons

I sin rapport har Sweco beräknat Trelleborgs nuvarande omsättning som beror på stränderna till cirka 300 miljoner kronor per år. Ungefär 130 miljoner kronor kommer från turismen, medan 170 miljoner kronor kommer från trelleborgare som bosatt sig i kommunen just på grund av stränderna.

Vid en jämförelse med Halmstad och Ystad hamnar Trelleborg dock rejält på efterkälken.

Sweco beräknar att enbart badturismen i Halmstad omsätter cirka 2,6 miljarder kronor. I Ystad beräknas näringsliv och kommun sammanlagt få en omsättning på 670 miljoner kronor på sina stränder.

Det handlar om logi, restaurang, transport, shopping, aktiviteter samt skatteinkomster för kommunen för de bofasta som lockats av stränderna.

Sweco rekommenderar att Trelleborgs kommun satsar en slant på badstränderna för att göra dem mer attraktiva och få tillbaka mångdubbelt mer i form av fler badsugna turister.

En positiv bieffekt blir att badstränderna också skyddas från erosion genom att kommunen arbetar mer aktivt med dem, enligt rapporten.

Utredningen listar även ett antal jobb mot erosionen som bör vara högst prioriterade.

Det handlar för det första om att skydda bebyggelsen och avloppsledningen i Smygehamn. För det andra om att skydda övriga avloppsledningar som riskerar att blottläggas, vid Beddinge läge, Böste och Simremarken. Samt för det tredje att ordna översvämningsskydd för låglänt och kustnära bebyggelse, framför allt vid Östra stranden, Smygehamn och Gislövs läge.

– På vårt sammanträde fick vi en genomgång av läget av professor Hans Hanson, berättar Eric Samuelson. Den metod som verkar gälla är att lägga på sand, den fungerar i längden.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons