Annons

Trelleborgs sista mynt slaget

1977 blev Trelleborg först med att slå ett eget lokalmynt. Nu i år kommer nummer 32, det absolut sista myntet, till Kungsledens 100-årsjubileum.
Trelleborg • Publicerad 1 juli 2009
Foto: 
Foto: 
Alf Näslund med årets lokalmynt, det 32:a och absolut sista.
Alf Näslund med årets lokalmynt, det 32:a och absolut sista.Foto: 

TRELLEBORG. – Det här är det sista myntet. Vi var tveksamma in i det sista eftersom vårt senaste mynt kom 2007, till Trelleborgs 750-årsjubileum. Efter ett uppehåll vet man inte hur stort intresset är, säger Alf Näslund i kommittén för mynten, Lokala myntkontoret.

Det var 1977 som idén om ett eget lokalmynt kom. Ingen visste om det var lagligt eller inte och i kommittén var man rädd för att få mynten beslagtagna och lade därför tillverkningen i Danmark.

Annons

– Vi hade ingen aning om hur stort intresset var. Redan en timme innan försäljningen skulle börja var det tjockt av folk framför försäljningskiosken, berättar Alf Näslund.

Mynten tog slut i ett nafs och man fick gå över till att sälja lappar som berättigade till ett mynt i andra upplagan.

– Även lapparna tog slut och vi fick ge folk avrivna bitar av tidningar som kvitto.

Varje år har det också gjorts guldmynt varav ett satts på Trelleborgs borgmästarkedja. Men i år blir det inget guldmynt.

– Vi har inte planerat det, men det finns inget som hindrar att man tillverkar ett, säger Alf Näslund.

Årets mynt tillverkas i koppar i valören 50 kronor samt i nysilver med valören 200 kronor. Motivet är tågfärjorna Drottning Victoria på ena sidan och Deutschland på andra sidan. Myntet kommer att säljas under jubileumsfestligheterna på försäljningsstället på Centralstationen. Dessutom säljer bankerna myntet.

– Det ska också gå att köpa myntet på Palmfestivalen, säger Jarls Svensson i kommittén.

Johan Silfversten Bergman
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons