Annons

Trelleborgs röst i natten

Nils-Göran Carlsson har koll på vad som krävs av en bra radiopratare. "Man måste ha lätt för att prata med folk. Man ska prata tydligt och vara glad. Det är huvudingredienserna", säger han.
Trelleborg • Publicerad 2 november 2006
Nils-Göran Carlsson har inte knäck i lurarna. Bild: Claes Nyberg
Nils-Göran Carlsson har inte knäck i lurarna. Bild: Claes NybergFoto: 

Till helgen kommer han och Söderslätts musikförenings övriga radiopratare verkligen att få sätta dessa egenskaper på prov. I samband med att föreningen firar sitt 15-årsjubileum är det för femte året i rad dags för en maratonsändning på sammanlagt över 72 timmar i sträck. Föreningens medlemmar kommer att byta av varandra och vara online från klockan halv åtta på fredagsmorgonen till klockan tio på måndagen. Dygnet runt kommer föreningens omkring 500 medlemmar att kunna ringa in och önska låtar eller hälsa till nära och kära. Och ringer, det gör de – även mitt i natten. Mycket sömn blir det inte för någon, eftersom medlemmarna försöker lyssna så mycket som möjligt under hela helgen.

– Nej, folk kanske slumrar en stund bara, sedan går de upp och lyssnar igen. För några år sedan var det en tjej som sa "jag råkade visst somna till, för jag vaknade med huvudet i filmjölken", säger Nils-Göran Carlsson med ett skratt. Medlemmarna kommer inte bara från Trelleborgs omkrets, utan även ifrån Malmö, Hörby och Ystad. Förutom att lyssna på radio anordnar föreningens medlemmar mogendanser några gånger om året. Med hjälp av intäkterna från danserna i kombination med lotterier betalar man hyran på föreningens lokaler på Strandgatan i Trelleborg.

Annons

Själv har Nils-Göran Carlsson varit med i föreningen sedan första året och sedan tio år tillbaka har han varit med och sänt radio. Arbetet är ideellt och till vardags arbetar han med rehabilitering.

Inne i studion finns 3000 LP-skivor och 2000 CD-skivor i prydliga rader längs väggarna. Mest är det dansmusik som folk längtar efter att höra när de ringer in och önskar en låt.

– De flesta som ringer in är glada och positiva och känner för att prata lite. De berättar om väder och vind och ibland får man till och med reda på vad de ska ha till middag, säger Nils-Göran Carlsson.

Sara Riis Hasselskog

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons