Annons

Trelleborgs lasarett mister telefonväxeln

Om två veckor försvinner telefonväxeln från Trelleborgs lasarett. Vad som ska hända med informationsdisken är ännu inte klart.
Trelleborg • Publicerad 17 juni 2005

I mars månad i år tog Siemens över allt ansvar för all telefoni inom Region Skåne. De fem anställda vid växeln på Trelleborgs lasarett fick då en ny arbetsgivare. I överenskommelsen mellan Region Skåne och Siemens ingick att det bara kommer finnas telefonväxlar vid de fyra stora akutsjukhusen, Malmö,Lund, Helsingborg och Kristianstad.

Den siste juni arbetar personalen vid växeln i Trelleborg sin sista dag. Tre av de fem anställda flyttar därefter in till Malmö medan två har valt att gå i förtida pension.

Annons

Förutom telefonväxeln har personalen i Trelleborg även haft hand om informationsdisken i den nybyggda huvudentrén. Vad som ska hända med den biten är ännu oklart.

– Vi ska försöka hitta en så bra lösning som möjligt. Eftersom övergången sker mitt i semestertider så får vi göra en tillfällig lösning under juli och augusti sedan ska vi titta på hur det ska se ut, säger Anita Algotsson, verksamhetschef för kassa och information.

Enligt henne kan det bli aktuellt att slå ihop exempelvis bibliotek, informationsdisk och en central patientkassa. Under sommaren kommer informationen i vilket fall vara bemannad mellan 7.30 och 16.30.

Karin Holmdahl är arbetsledare för personalen i växeln. Hon tror att det kommer märkas stor skillnad när alla samtal nu kommer kopplas via Malmö.

– Jag tror att de kommer att missa mycket service. Vi som arbetar här känner folket i huset och har slussat fram patienter lite mer än vad de kommer kunna. Både anställda och pantienter kommer att märka stor skillnad, säger hon.

Själv har hon valt att gå i förtida pension efter att ha fått ett erbjudande från arbetsgivaren.

– Det är med lite blandade känslor som man arbetar de sista två veckorna, säger Karin Holmdahl.

Gun Mattsson tillhör dem som ska byta arbetsplats. Den 1 juli börjar hon i Malmö. Men där finns ingen informationsdisk, något som hon kommer sakna.

– Då ska vi bara svara i telefon. Jag kommer att sakna detta med patientkontakterna. Vi brukar hjälpa patienter till och från mottagningar. De bara ringer efter oss på avdelningen så kommer vi och hjälper patienterna till rätta, säger hon.

Sjukhuschefen Fredrik Fexner förstår att växelpersonalen känner ledsamhet och oro inför förändringarna men menar att det handlar om en teknisk utveckling. Tanken är att all telefoni i Region Skåne ska gå över ett datanätverk och därmed kan samtalen kopplas mellan alla olika enheter.

Annons

– Telefonin görs modernare.Det är ett språng på den tekniska sidan. För den som ringer ska det inte märkas utan man ringer precis som vanligt.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@allehandasyd.se

$LOC_ON$TRELLEBORG$LOC_OFF$
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons