Annons

Trelleborgs lasarett missade tolvårings nackskada

Röntgenavdelningen på Trelleborgs lasarett har anmälts till Socialstyrelsen för att en allvarlig skada på en ung flickas nacke inte upptäcktes vid undersökning.
Trelleborg • Publicerad 21 januari 2003

Anmälan, en så kallad Lex Maria, tillkom på initiativ av röntgenavdelningen själv, då en läkare från Trelleborg av en ren händelse fick se röntgenbilder som senare togs på flickans nacke på Universitetssjukhuset MAS. Han gick då tillbaka till den bildserie som tagits i Trelleborg och såg att skadan mellan två halskotor faktiskt syntes på en bild och därmed rätteligen borde ha avslöjats, med åtföljande behandling. Flickan, en tolvåring, hade ådragit sig skadan i april förra året när hon stod på huvudet under en gymnastiklektion i skolan. Flickan föll olyckligt och slog sig. Pappan ordnade en mjuk halskrage till henne, men nacken värkte. När tolvåringen haft ont i nacken och nedsatt rörelseförmåga i drygt en vecka sökte hon till akuten i Trelleborg. Där konstaterade man nacksmärtor med stelhet och snedställning, men kunde inte se några skador på halsryggen på de röntgenplåtar som togs. Flickan rekommenderades sjukgymnastik, och påbörjade behandling redan samma dag. Flickan blev dock inte bättre, och sjukgymnasten skickade henne då till ortopeden i Malmö. Sex veckor efter olyckan togs nya bilder i en datortomograf, och skadan mellan halsens första och andra kota hittades. Flickan behandlades omedelbart med skallsträck, och fick sedan gå med en fast monterad så kallad halo-väst i tre månader. Flickan går fortfarande på efterkontroller för skadan, och får ännu en tid bära en halskrage nattetid och stora delar av dagen. Troligen hade hennes tillfrisknande gått snabbare och lidandet kunna mildras avsevärt om flickan fått rätt behandling i tid. Hon väntas dock bli fullt återställd. På Trelleborgs röntgenavdelning har man sedan missen med flickans plåtar anammat nya rutiner. Varje röntgning som görs av skador i halsryggen ska hädanefter dubbelgranskas, och vid minsta tveksamhet ska man skicka patienten vidare för en grundligare datortomografi.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons