Annons

Trelleborgs lärare skriver på för högre lön

400 lärare i Trelleborg har skrivit på listor där de kräver 10 000 kronor mer i månadslön. På onsdagen lämnades listorna över till kommunalrådet Ulf Bingsgård (M).
Trelleborg • Publicerad 9 maj 2012
Lärarnas löneuppror rullar över Sverige. Ronnie Johansson från lärarnas riksförbund lämnade över 400 namnunderskrifter till kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) med krav på 10 000 mer i månadslön.
Lärarnas löneuppror rullar över Sverige. Ronnie Johansson från lärarnas riksförbund lämnade över 400 namnunderskrifter till kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) med krav på 10 000 mer i månadslön.Foto: 

Det var Ronnie Johansson, representant för Lärarnas riksförbund som lämnade över en tung lunta namnunderskrifter till Ulf Bingsgård. Underskrifterna kommer från 400 av de cirka 530 lärare som är anställda på grundskole- och gymnasienivå.

– En gymnasielärare kan ha en slutlön på 33 000 kronor. Det är vad en ingenjör eller ekonom kan få i ingångslön. Då har yrkena lika lång utbildningstid. Många lärare slutar på grund av låg lön, säger Ronnie Johansson.

Annons

Ulf Bingsgård tog emot underskrifterna och sa att han skulle ta till sig lärarnas synpunkter. Men kunde inte lova högre löner.

– Jag har full förståelse för att facket driver detta, det är deras uppdrag. Men kommunen har begränsat med resurser, säger han.

Namninsamlingen är en del av ett löneuppror som startade i Malmö och sedan spridit sig över Sverige.

– Så idag lämnar lärare listor till politiker över hela landet, säger Ronnie Johansson.

Är det rimligt att kräva 10 000 mer per månad?

– Ja. Lärarna har tappat i löneutveckling. Samtidigt minskar söktrycket till utbildningarna. Ska vi locka nya människor till yrket är lönen en viktig del, säger Ronnie Johansson.

127 miljoner per år. Så mycket skulle det kosta att höja lärarnas lön med 10 000 kronor i månaden.

Louise Löfgren
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons