Annons

Trelleborgs kommunanställda är friskare

De kommunalanställda i Trelleborg blir friskare och friskare. Det visar både Folksams hälsoindex för 2006 och Trelleborgs kommuns egna beräkningar.
Trelleborg • Publicerad 19 juli 2006

Den totala sjukfrånvaron ligger på 8,1 procent av de anställdas sammanlagda ordinarie arbetstid i Trelleborg. Det är en lägre siffra jämfört med genomsnittet för alla undersökta kommuner som ligger på 8,6 procent. Även siffran för kvinnliga kommunalanställdas sjukfrånvaro är lägre i Trelleborg än i genomsnittet.

– Vi sysslar hela tiden med aktiva åtgärder för att minska sjukfrånvaron. Bland annat har alla chefer inom socialförvaltningen fått utbildning. Och det är det som gett detta positiva resultat, säger Magnus Dahlberg, personalchef på Trelleborgs kommun.

Annons

Andelen långtidssjukskrivna är dock högre bland Trelleborgs kommunalanställda jämfört med genomsnittet.

– Det är någonting vi ska försöka ändra på, säger Magnus Dahlberg.

Kommunens ska tillsammans med företagshälsovården dra i gång ett projekt för att försöka minska antalet långtidssjukskrivna. Projektet ska dras i gång i höst och ska sträcka sig över två och ett halvt år.

– Vi ska sätta upp tydliga mål och satsa ännu mer på utbildning. Det kan exempelvis handla om ledarskap och effektivare rehabilitering, säger Magnus Dahlberg.

Varför Trelleborg har fler långtidssjukskrivna än medelkommunen kan inte Magnus Dahlberg säga säkert, men han tycker man kan se vissa generella faktorer som påverkar. – Inom kommunen har vi generellt sett högre medelålder och fler andel anställda kvinnor vilket drar upp sjukfrånvaron. 80 procent av våra kommunalanställda är kvinnor, säger Magnus Dahlberg.

– Och att kvinnor i högre utsträckning är sjukskrivna än män är i mångt och mycket en jämställdhetsfråga. Det kan exempelvis handla om utslitning på grund av dubbelarbete, att kvinnan förutom att jobba heltid tar hand om allt hemarbete, säger Magnus Dahlberg.

Han menar att om man tar hänsyn till dessa faktorer när man jämför sjukfrånvaro så ligger kommunen ungefär på samma nivå som näringslivet.

– Men jag tror det är möjligt för oss att sänka sjukfrånvaron ännu mer. Det handlar både om ekonomi och ren humanitet. Sjukfrånvaron kostar oss 27 miljoner kronor om året. Men framförallt vill vi ju inte att våra anställda ska vara sjuka, säger Magnus Dahlberg.

Emma Olevik

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons