Trelleborgs kommun och polisen fortsatt överens

Det råder samförstånd kring att minska vardagsbrottsligheten och droganvändningen och öka tryggheten. På tisdagen undertecknade Trelleborgs kommun och polisen ett nytt samverkansavtal.
Trelleborg • Publicerad 16 mars 2010

TRELLEBORG. Innehållet är i princip detsamma som förra året.

– Vi ska inte uppfinna hjulet på nytt. Nu ska vi uppnå ett bra resultat, säger Sven-Inge Nilsson, närpolischef i Trelleborg.

Även kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) tycker att samarbetet är positivt. Bland annat genom att inte fokusera enbart på brottslighet.

– Tidigare hade vi ett brottsförebyggande råd, men då kom man ofta in in i "skurkfasen". Genom att kopplingen till hälsofrågan får man också in trygghet. Och genom att uppfatta missbruk som ett hälsoproblem kan kriminaliteten kopplad dit minska, säger Ulf Bingsgård.

Fyra mål har satts upp för 2010:

1) Minska den totala brottsligheten. De anmälda vardagsbrotten minskade mellan 2008 och 2009 och målet är en fortsatt nedgång.

2) Antalet otrygga människor ska bli färre. Bland annat genom mer synliga poliser, snabb sanering av skadegörelse och trygghetsvandringar med åtgärder som öppna ytor och belysning.

3) Droganvändningen bland unga ska minska. Polisen ska både spana mer och vara mer synlig. Kommunen kommer även i år att erbjuda sommarjobb. Ulf Bingsgård lovar inte fler jobb, men att de ska fördelas på bättre sätt och över vår, sommar och höst. Förra året fick 94 ungdomar sommarjobb.

4) Trafikstörningar ska minska. Buskörningar är ett fortsatt problem. Information om vad som gäller är nödvändig både för mopedungdomar och allmänheten, anser polisen. Tekniska hinder för att förhindra fortkörningar ingår också i samverkansavtalet

Johan Silfversten Bergman
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.