Annons

Trelleborgs kommun JO-anmäls av 3GIS

Kommunens avslag till bygglov för basstationer till den tredje generationens mobiltelefoni blir nu ett ärende för Justitieombudsmannen.
Trelleborg • Publicerad 29 januari 2003

Byggnadadsnämnden i Trelleborg har JO-anmälts för bristande opartiskhet och saklighet. Företaget 3GIS, som bygger ut nät för tredje generationens mobiltelefoni, hävdar i sin anmälan att byggnadsnämnden begått ett antal tjänstefel när 3GIS fick avslag på sina bygglovsansökningar för fem teknikbodar tidigare i höst. 3GIS, som ägs gemensamt av 3, Vodafone och Orange, skjuter in sig på två beslut av byggnadsnämnden, dels att ett annat företag fått bygglov för en teknikbod vilket 3GIS hävdar innebär att byggnadsnämnden är partisk. Boden som fick bygglov var avsedd för GSM-telefoni, men 3GIS hävdar att den kan användas till båda teknikerna. Företaget hänvisar till att byggnadsnämndens ordförande, Kjell Nilsson, (s), uttalat att framtida bygglovsansökningar för 3G-installationer i Trelleborgs kommun sannolikt kommer att avslås och vill att JO undersöker byggnadsnämndens agerande. Dels hävdar 3GIS att byggnadsnämnden inte har följt Plan- och bygglagen, PBL, när man avslog bygglovsansökningarna med hänsyn till trelleborgarnas oro för strålning och kritik mot bristande information. Byggnadsnämnden å sin sida ansåg sig ha stöd i lagen när man följde försiktighetsprincipen och ansåg att det fanns obesvarade frågor kring effekten av radiovågorna. I 3GIS anmälan hävdar man att den sortens frågor hanteras av Statens Strålskyddsinstitut, Socialstyrelsen och Arbetsmiljöverket. Enligt företagets åsikt ska inte en kommunal byggnadsnämnd ta sådana hänsyn. Förutom JO-anmälan har företaget också överklagat de fem avslagen på bygglovsansökningarna.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons