Annons

Trelleborgs kommun inför krav på handhälsning för att få jobb

Alla som söker jobb inom Trelleborgs kommun måste vilja skaka hand. Annars blir det inget jobb. Trots att det strider mot grundlagen kommer Trelleborgs kommun att införa handhälsning som krav för anställning.
Trelleborg • Publicerad 8 november 2019
Skaka hand - snart ett krav för att bli anställd i Trelleborg.
Skaka hand - snart ett krav för att bli anställd i Trelleborg.Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Initiativet kommer från Sverigedemokraternas oppositionsråd Helmuth Petersén. I mars i år lämnade han in en motion i vilken han föreslog att Trelleborgs kommun inte ska anställa personer som ”av religiösa eller kulturella skäl vägrar att hälsa på motsatta könet genom traditionell handhälsning”.

2018 avslogs en liknande motion från SD, då handlade det om att man inte skulle anställa män som inte vill handhälsa på kvinnor. Den nya motionen gäller alltså både män och kvinnor.

Annons

Sedan den förra motionen var uppe har ett nytt styre tagit över i kommunen. Nu är det Moderaterna och Kristdemokraterna, med stöd av Sverigedemokraterna, som styr och då är det annat ljud i skällan. När motionen var uppe i kommunstyrelsens arbetsutskott häromveckan beslutade man att föreslå kommunstyrelsen att förslå kommunfullmäktige att anta motionen. Socialdemokraterna och Liberalerna röstade emot, Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade för. Kristdemokraterna deltog inte i beslutet. Om KD fortsätter att inte delta i beslutet så har M och SD majoritet att klubba igenom handhälsningstvånget. Det tänker kommunalrådet, Mikael Rubin (M), göra

– Det är vanligt svenskt folkvett att skaka hand. When in Rome, do as the Romans, förklarar kommunalrådet Mikael Rubin (M) beslutet.

I tjänstemännens beredning av ärendet står att motionen strider mot religionsfriheten. ”Det är således en grundlagsskyddad rättighet att vägra handhälsning med det motsatta könet”, står det i tjänsteskrivelsen. Det var också av det skälet som motionen avslogs 2018.

Trots detta kommer alltså styret att driva igenom kravet på handhälsning.

– Vi tycker detta är viktigt och då får vi testa den lagstiftningen. Någon får väl överklaga och så får staten säga att vi inte får göra det, säger Mikael Rubin.

Så om ingen överklagar så kommer ni att driva igenom handhälsningskravet?

– Ja, det är självklart.

Är det ett stort problem idag att folk som söker jobb inte vill skaka hand med det motsatta könet?

– Nej, men vi vill markera. Det är ett problem om vi inte vågar stå upp för vår kultur och vårt sätt att leva, säger Mikael Rubin.

När motionen skulle behandlas i kommunstyrelsen på onsdagen rådde det oklarheter kring vissa saker och därför drogs ärendet ur dagordningen. Men det kommer tillbaka, lovar kommunalrådet.

Fotnot: Förra året slog Arbetsdomstolen fast att en kvinna som vägrade skaka hand med en man vid en anställningsintervju blev utsatt för diskriminering när anställningsintervjun av det skälet avbröts.

Andreas MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons