Annons

Trelleborgs kommun handlar inte rättvisemärkt

Trelleborgs kommun ställer inga särskilda sociala och etiska krav vid upphandling. Det visar en undersökning som föreningen Rättvisemärkt gjort. Föreningen har kartlagt Sveriges kommuners vilja att upphandla rättvisemärkta eller motsvarande produkter. Endast nio av tio kommuner ställer sociala eller etiska krav när man upphandlar.
Trelleborg • Publicerad 4 februari 2005

Trelleborg följer strömmen och agerar inte "rättvist".

– Produkter som går utmärkt att köpa rättvisemärkt är bland annat kaffe, te, fotbollar och choklad. Kaffe vet vi att kommuner upphandlar stora mängder av. Det är naturligtvis inte nödvändigt att köpa våra produkter. Det finns andra produkter som är garanterade rättvisa, menar Emma Enebog, projektledare från Rättvisemärkt.

Annons

Den vanligaste anledningen till att kommuner inte ställer sociala eller etiska krav när de upphandlar är att man tror att det inte är tillåtet. Lagen om offentlig upphandling är svår att tolka. Olika uppfattningar om vad den innebär är därför vanliga.

Rättvisemärkt anser att det är tillåtet att upphandla rättvist. Det anser också bland annat Lunds kommun som ställer dessa krav när man upphandlar. Men de flesta kommuner tolkar lagen som att det inte är tillåtet.

Trelleborgs kommun är en av dem.

– Nej, vi får inte ställa de kraven, menar Fredrik Nilsson, inköpssamordnare i kommunen.

Han menar att kommunen enligt lagen om offentlig upphandling får ställa krav om kvalitet och pris. Men ej om hur produkten har framtagits.

Detta håller inte Rättvisemärkt med om.

– Kommuner är mycket duktiga på att ställa miljökrav när man upphandlar. Enligt samma princip borde man kunna ställa sociala och etiska krav, menar Emma Enebog.

Krav på miljövänliga produkter är även Trelleborgs kommun noga med.

– Ja, det får vi göra enligt lagen. Och vi kommer att satsa extra på detta. Inom kommunen bildar vi en särskild referensgrupp enbart för miljöaspekten på upphandling. Men social och etiska krav får vi inte ställa, menar Fredrik Nilsson.

Han välkomnar dock ny lagstiftning som väntas komma under året. Nämnden för offentlig upphandling håller också på att se över hur lagen kan bli lättare att tolka.

Annons

– Om den nya lagstiftningen innebär att det blir möjligt att ställa sociala och etiska krav kommer vi absolut börja arbeta för det. Men det kräver också att vi kan lägga ner den tid och energi som krävs. Ställer man krav måste man också ha tid att kontrollera att de följs, menar Fredrik Nilsson.

Sofia Bergström

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons