Annons

Trelleborgs katoliker sörjer

Under söndagen hedrades minnet av den avlidne påven Johannes Paulus II över hela världen. Även i S: ta Katarina kyrka i Trelleborg
Trelleborg • Publicerad 4 april 2005
Alviero Buco tände under söndagen ett ljus för Johannes Paulus II i S: ta Katarina kyrka.BILD: MAGNUS ASPEGREN
Alviero Buco tände under söndagen ett ljus för Johannes Paulus II i S: ta Katarina kyrka.BILD: MAGNUS ASPEGRENFoto: 

Söndagens mässa i S: ta Katarina kyrka dominerades självklart av budet under lördagskvällen om att påven avlidit. Kyrkan fylldes av folk som ville ta avsked och som kom för att sörja. Vid ingången tände besökarna ljus under ett fotografi av Johannes Paulus II.

– Det känns rätt att komma till kyrkan i dag och tända ljus och be en bön, sa Magdalena Nummela och torkade några tårar från sin kind.

Annons

Magdalena Nummela kom till kyrkan tillsammans med döttrarna Jeasmine och Isabella. I famnen bar Jeasmine en stor bukett blommor.

– Det här är så sorgligt, sa Jeasmine Nummela.

– Han var en fin präst. Inte en sådan som tvingar budskapet på någon. Han fick ungdomarna att vilja gå i kyrkan, sa Magdalena Nummela .

Precis som Johannes Paulus II, född Karol Wojtyla, kommer Magdalena Nummela från Polen. Därför är banden extra starka och sorgen desto större.

– Han har verkligen gjort mycket för Polen och polackerna, sa Magdalena Nummela.

Hon minns en historia från tiden när järnridån fortfarande existerade och kommunisterna styrde i Polen. Makthavarna ville inte godkänna bygget av en kyrka i en polsk stad men påven ingrep och kyrkan byggdes.

– Johannes Paulus II var verkligen omtyckt, sa Magdalena Nummela.

Alviero Buco, präst i S: ta Katarina kyrka, träffade personligen Johannes Paulus II vid flera tillfällen. Bland annat fick han en sten välsignad i samband med att kyrkan i Trelleborg skulle byggas.

– Det fanns flera saker som skulle välsignas men stenen fick stå på ett särskilt bord. Han kom fram till mig och önskade lycka till och välsignade mig och välsignade stenen, sa Alviero Buco.

Stenen sitter numera innanför kyrkdörren i Trelleborg.

Annons

Det var inte lätt att hålla en vanlig gudstjänst under söndagen. Stämningen i kyrkan var känslomättad och även Alviero Buco påverkades.

– För mig var det svårt att börja gudstjänsten för jag var mycket rörd. Man är ledsen men man känner också att han har gjort färdigt sin mission, sa Alviero Buco.

Alviero Buco kommer att minnas Johannes Paulus II som en påve som rev murar, som tog sig tid att möta människor och som var tydlig i trons principer.

– Han har varit vad tro, hopp och kärlek är. Han ha konkretiserat det, sa Alviero Buco.

På tisdag klockan 17 kommer det att hållas en requiemmässa för avlidne påven i S: ta Katarina kyrka.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons