Annons

Trelleborgs häkte överfullt

De skånska häktena är överfulla. På Trelleborgs häkte kan man just nu inte föra dömda fångar vidare till fängelserna, eftersom det inte finns platser där heller. Men nu talar Kriminalvårdsstyrelsen om att bygga nya häkten i bland annat Skåne.
Trelleborg • Publicerad 5 januari 2003
BILD: TOMAS NYBERG (ARKIV)
BILD: TOMAS NYBERG (ARKIV)Foto: 

- Det är överbeläggning till och från, somliga dagar mer, andra mindre, rapporterar en anställd vid Trelleborgshäktet. - Det beror delvis på att fängelserna är överfulla, det bromsar upp vidareföringen av de intagna. Vi kan inte överföra till fängelserna alls just nu. Vi måste vänta på den "naturliga avgången", det vill säga att andra fångar släpps fria. I Trelleborg finns ett 30-tal platser, som just nu utnyttjas fullt ut. Polisens arrester utnyttjas också, som en slags buffert för att hålla gripna brottslingar kvar så länge det är tekniskt och lagligt möjligt. - När en person blivit häktad av tingsrätten får polisen inte ta in dem i arresten igen. Då är de ju inte deras ansvar längre utan Kriminalvårdens. Vi får söka platser var som helst i Sverige, och det går många långa transporter, säger man på Trelleborgs häkte. Även på Skånes övriga häktesplatser, Malmö, Helsingborg och Kristianstad, har man bekymmer med en överbeläggning som sagts vara "tillfällig" under ganska lång tid nu. Bakom uppdämningen finns sannolikt en ökad effektivitet hos polis- och domstolsväsendet. Fler brottslingar blir dömda. - Vi har samma problem som det senaste kvartalet, säger vakthavande kriminalvårdare Mats Nylund i Malmö. Just nu har Malmöanstalten 125 intagna på 117 platser, vilket innebär att man får utnyttja en del rum som egentligen är besöksavdelningar. Samtalsrummen för advokaterna är lediga - än så länge. - Det är ont om plats överallt, säger Mats Nylund. Möjligen kan det här bero på att polisen har fått ökade resurser, men inte vi. Man talar med jämna mellanrum om att bygga nytt, det skulle väl vara den enda ljusningen. - Man trodde det skulle bli lite bättre när Trelleborg öppnade igen efter renoveringen, men det har åtminstone inte gjort någon skillnad för vår del. En ljusning är dock i sikte: Enligt TT har Kriminalvårdsstyrelsen fattat beslut om att nybyggen under de närmaste fyra åren ska kunna hysa 1 429 nya platser på häkten och fängelser. Under samma period stängs dock omkring 400 platser som blivit för omoderna, så nettotillskottet blir omkring 1000 platser. 160 av dessa planeras i Skåne, varav 40 i Malmö under 2005 och 125 i Helsingborg under 2006. Fackliga företrädare för kriminalvårdspersonalen anser dock att det antalet inte kommer att täcka behovet på långa vägar. Sett till hela riket ligger beläggningen på häkten och anstalter för närvarande på mellan 98 och 100 procent. Det är tio procent över Kriminalvårdsstyrelsens riktlinjer. Följden av platsbristen är att fler fångar får dela cell, åtminstone periodvis. Dessutom tas besöksrum och andra utrymmen i bruk för interner, vilket får till följd att de intagna inte kan ta emot besök.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons