Annons

Trelleborgs elpris jämförelsevis förmånligt

Höjningarna av elpriserna ledde i förra veckan till att Trelleborgs kommun blev nerringd av arga kunder som fått den nya räkningen.
Trelleborg • Publicerad 20 mars 2003

Det kommunala elhandelsbolaget Tefabs priser för avtalskunder ligger dock inte högt i jämförelse med konkurrenterna. - Förmånligast är det för dem som tecknade treårsavtal i november och december. För dem ligger priset på 61 öre per kilowattimme och 75 kronor i fast avgift, säger Per-Olof Nilsson, energichef i Trelleborg. Men även för dem som väljer att teckna avtal nu, efter årsskiftet, ligger Tefabs priser bra till. För ett treårsavtal är Tefabs priser 69 öre per kilowattimme samt 150 kronor i fast avgift. Motsvarande siffror för Sydkraft är 72,1 öre och 237 kronor i fast avgift. De flesta konkurrenter som är verksamma i Skåne ligger på priser kring 70 öre per kilowattimme, men har högre fast avgift än Tefab. Enligt konsumentverkets hemsida på Internet finns det vissa bolag som ligger lägre än Tefab på treårsavtal som tecknas nu. Av Tefabs 16 000 kunder tecknade 10 000 nytt avtal före årsskiftet, medan ungefär 1 000 tecknat avtal sedan dess. Per-Olof Nilsson räknar med att ytterligare cirka 1 000 kunder ska teckna avtal under detta år. Däremot ligger Tefab något högre än till exempel Sydkraft när det gäller tillsvidarepriset, det vill säga priset för dem som inte tecknat avtal. - Det beror bland annat på att vi tecknade en del avtal om leveranser under januari då priset låg mycket högt. Det gjorde vi för att säkra oss, om priset skulle gå upp ytterligare, säger Per-Olof Nilsson. När priset nu gått ner blir det en viss eftersläpning. Sydkraft har dock en dubbelt så hög fast avgift som Tefab har för kunder med tillsvidarepris, 300 kronor mot 150 kronor. Så för en kund som bor i lägenhet och inte gör av med så mycket el är det osäkert vilket pris som är bäst. Alla priser som nämns i artikeln är inklusive energiskatt och moms.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons