Annons

Trelleborgs åar är övergödda

Trelleborgs åar är en bidragande orsak till algblomning och övergödning längs kusten. Trots åtgärder har inte utsläppen minskat och nu krävs nya grepp.
Trelleborg • Publicerad 17 augusti 2005

Under 2004 undersökte miljöförvaltningen i Trelleborg tillståndet i de åar som rinner genom kommunen. Resultatet som nu redovisas är nedslående. Utsläppen av kväve och fosfor har minskat är marginellt. Totalt uppgick utsläppen under förra året till nästan 14 ton fosfor och 1 171 ton kväve i kommunens sex största vattendrag, Albäcksån, Ståstorpsån, Dalköpingeån, Gislövsån, Äspöån och Tullstorpån.

Utsläppen i åarna kommer främst från jordbruket men det finns också i nederbörden som rinner ut i åarna. Detta bidrar till övergödning och algblomning i de områden där vattendragen har sitt utflöde i havet. – Vi har tidigare försökt med åtgärder där vattendragen fått en snabbare genomrinning, bland annat i rör, för att inte så mycket av ämnena ska tas upp, säger miljöchefen Britt-Marie Paulik.

Annons

Men minskningen av utsläppen är ändå låga och enligt Naturvårdsverkets gränsvärden hamnar utsläppen i kategorin klass fem, vilket betecknas som mycket höga värden av kväve och fosfor.

– Den här rapporten blir nu underlag för ytterligare åtgärder, säger Britt- Marie Paulik.

Bland annat kan våtmarker i vattendragens avrinningsområden ta upp ämnena så att de inte kommer ut i havet. I maj fick Trelleborgs kommun tillstånd till ett sådant projekt i avrinningen till Albäcksån. Men det projektet är försenat eftersom Naturvårdverket protesterade, då anläggandet av en speciell fiskeväg blev för dyr. Det ärendet ska nu gå till Miljööverdomstolen.

Kristofer Naess

0410-545 00

kristofer.naess@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons