Annons

Trelleborgarnas intåg förbereds i Ystad

Bygget av det nya tingshuset i Ystad pågår för fullt. Allt ska vara klart för inflyttning av Trelleborgs tingsrätt och dess personal i september 2007. Men måndagen och tisdagen bjöd på en del praktiska komplikationer.
Trelleborg • Publicerad 10 januari 2006
Resterna av annexet. Byggnaden var funktionell och uppskattad, men användes bara några år innan man bestämde sig för rivning.
Resterna av annexet. Byggnaden var funktionell och uppskattad, men användes bara några år innan man bestämde sig för rivning.Foto: 
Skanskas killar rensar tegel som ska återanvändas. Från vänster: Kent Jönsson, Mikael Friberg och Leif Nilsson.
Skanskas killar rensar tegel som ska återanvändas. Från vänster: Kent Jönsson, Mikael Friberg och Leif Nilsson.Foto: 
Hej och hå, nu ska rasket bort. Till vänster ser vi den gamla vaktmästarbostaden, som uppfördes för 70 år sedan. BILD: JAN-OLLE PERSSON
Hej och hå, nu ska rasket bort. Till vänster ser vi den gamla vaktmästarbostaden, som uppfördes för 70 år sedan. BILD: JAN-OLLE PERSSONFoto: 

Just nu byggs det nya tingshuset i Ystad med anledning av sammanslagningen med Trelleborgs tingsrätt. Det nya huset ska innehålla sessionssalar, vittnesrum och expedition.

– Allt beräknas vara klart i början av nästa år. Då påbörjas ombyggnaden av den gamla tingsrätten, som invigdes 1904. Här ska enbart finnas kansli och arbetsrum, berättar rådman Björn Molin.

Annons

–Just nu är det väldigt rörigt på tingsrätten i Ystad, intygar han.

– Många har tvingats flytta och vi sitter trångt, två-tre personer i vissa rum. Någon riktig arbetsro lär det väl inte bli förrän i september 2007. Då flyttar Trelleborgs tingsrätt till Ystad, vilket innebär att vi utökar till ett 30-tal anställda och nio rotlar.

I samband med sammanslagningen av de två tingsrätterna sattes den 28 november nya telefonväxlar in. De som vill komma i kontakt med Trelleborgs tingsrätt får hädanefter slå telefonnumret till Ystad.

Under måndagen havererade telefonväxeln på grund av ett tekniskt fel. För allmänheten innebar det att det var omöjligt att nå fram till en telefonist.

– Felet beror på att ett strömförsörjningsaggregat i växeln i Ystad gick sönder. Då dör hela växeln. Felet är under åtgärd. Telia jobbar febrilt med att byta aggregatet. Sådant här händer ofta när ett system är nytt, säger Ulf Berggren, ansvarig för teknikenheten vid Domstolsverket.

– Det är beklagligt. Vi hoppas att felet ska vara åtgärdat under dagen (tisdag), säger han.

Bakgrunden till växelbytet var önskemål från Ystad tingsrätts sida att bara ha ett centralt nummer, i stället för att behålla de lokala telefonnumren till Trelleborg, enligt Ulf Berggren. Men telefonisten till båda rätterna sitter tills vidare fortfarande i Trelleborg.

Trelleborgs Allehanda berättade i går att framtiden för tingshuset vid Stortorget i Trelleborg fortfarande är oviss. Intresset för kommunens lokaler är stort från flera håll. Bland annat har Trelleborgs museum, stadsbiblioteket och centrumkliniken visat sitt intresse. Närmare besked om kommande hyresgäst kommer troligtvis under våren.

Magnus Wegerup

0411-55 78 65

Annons

magnus.wegerup@allehandasyd.se

Jessica Bloem Pettersson

0410-54569

jessica.bloem.pettersson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons