Annons

Trelleborgarnas badparadis i över 90 år

Trelleborg närde länge en dröm om att etablera sig som en saltsjöbadort, något som aldrig riktigt kom till stånd. Men Dalabadet öster om Trelleborg har länge tjänat som badplats för stadens invånare.
Det var då • Publicerad 9 augusti 2018 • Uppdaterad 18 april 2019
Glada badare på Dalabadet 1963.
Glada badare på Dalabadet 1963.Foto: Trelleborgs museum/Stjärnfoto

Trelleborg har haft flera kallbadhus, bland annat inom hamnområdet. Men 1925 växte hamnen, och det var inte längre möjligt för det då ståtliga badhuset som låg i hamnområdet att vara kvar.

Markägaren Anders Nilsson på Dala, även kallad Dalamannen, var snabb med att erbjuda att hyra ut mark för badhuset, men mötte motstånd från dåvarande ordförande i stadsfullmäktige, Frans Malmros. Han och flera med honom var tveksamma till att förlägga badhuset utanför stadsgränsen. Men 1925 kunde arbetet med att uppföra badhuset öster om staden påbörjas. Samtidigt uppfördes ett alldeles nytt kallbadhus väster om hamnen, vilket stod klart 1927.

Dalabadet, okänt årtal. Till höger syns kallbadhuset.
Dalabadet, okänt årtal. Till höger syns kallbadhuset.Foto: Trelleborgs museum
Annons

I början användes namnet Brosjödal för badanläggningen, något som irriterade Ola Larsson, ägare till gården och stuteriet med samma namn. 1929 protesterade han så pass högljutt att man valde att byta namn, till Dalabadet.

I slutet av 1930-talet köpte kommunen marken man hyrde. Badhuseran varade ett par decennier, men allt fler badgäster började söka sig längre österut mot de naturligt skapade badstränderna, som används än i dag.

Dalabadet, okänt årtal. Troligen slutet av 1950-talet, början av 1960-talet.
Dalabadet, okänt årtal. Troligen slutet av 1950-talet, början av 1960-talet.Foto: Trelleborgs museum

Johnny Carlsson växte uppe alldeles bredvid Dalabadet på 1960-talet, och minns hur spännande det var när alla gäster kom till campingen på sommaren.

– När campingen kom igång var det väldigt spännande, det öppnade upp världen på ett annat sätt för oss barn. Folk kom från när och fjärran, och vi kunde titta på utländska bilar och skriva upp olika registreringsskyltar, säger han.

Dalabadets camping 1964. Husvagnar var inte så vanligt då.
Dalabadets camping 1964. Husvagnar var inte så vanligt då.Foto: Trelleborgs museum

Johnny Carlsson berättar att det redan när han var yngre, på 1960- och 1970-talet pratades det om att anlägga utebad vid Dalabadet, för att utveckla platsen. Men något utebad blev aldrig av, och det mesta ser sig likt ut i dag, enligt Johnny Carlsson.

– Det ser rätt lika ut, det är naturen och lite nere vid stranden som ändrats. Det är synd att det inte utvecklats mer, rör man sig inte framåt så riskerar det att gå baklänges, säger han.

Under Johnny Carlssons uppväxt vid Dalabadet fanns mycket färre bostäder vid platsen än i dag, och han tror att det kunde funnits en större attraktionskraft för inflyttning om man utvecklat Dalabadet.

– Det är en pärla som man inte putsat. Jag tror flera av de som nu bor norr om området hade gått ner om det bara varit lite finare vidgjort, säger han.

Sebastian MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons