Annons

Trelleborgarna stod för notan

När politiker och tjänstemän från Trelleborgs kommun gick på restaurang i Köpenhamn bröt de mot sina egna regler och lät skattebetalarna stå för spriten. Kostnaden för restaurangbesöket var också långt över gränsen i den egna representationspolicyn.
Trelleborg • Publicerad 14 december 2011
Trelleborgarna fick står för notan.
Trelleborgarna fick står för notan.Foto: 
Foto: 

Restaurangbesöket strider mot två regler i kommunens representationspolicy. Kostnaden för mat och dryck får inte överstiga 375 kronor per person inklusive moms, i Köpenhamn var kostnaden 863 kronor per person. Dessutom är det strängt förbjudet att dricka starksprit för kommuninvånarnas pengar.

Ska man tro samhällsbyggnadsnämndens ordförande Patrik Holmberg (C), som själv var med på resan, är det ovanligt att policyn följs.

Annons

– Policyn missas varje gång, säger han.

Den 22-23 augusti åkte en delegation på tolv personer från samhällsbyggnadsnämnden, Trelleborgshem och Östersjöterminalen med buss och inhyrd guide till Köpenhamn. Syftet var att inspireras av den danska arkitekturen och få idéer om hur man kan bygga i Trelleborgs kommun i framtiden.

Guidningen var uppdelad på två halvdagar med lunch på måndagen, middag på restaurang Gröften inne på Tivoli på måndagskvällen, övernattning på Tivoli hotell och konferenscenter mellan måndag och tisdag samt lunch på tisdagen. Resan kostade sammanlagt 74 170 kronor, 6 180 kronor per person, och kostnaden fördelades ut på samhällsbyggnadsnämnden, Trelleborgshem och Östersjöterminalen beroende på hur många deltagare som var med på resan. För samhällsbyggnadsnämnden, som hade sju politiker och tjänstemän närvarande, blev den totala kostnaden 43 260 kronor.

Under middagen, där även guiden var inbjuden, åt sällskapet en trerättersmiddag med vinmeny. Efter middagen beställde åtta i sällskapet starksprit i form av konjak, likör och whisky. Restaurangbesöket kostade 11 230 svenska kronor inklusive moms, 863 kronor per person, vilket är 488 kronor över maxbeloppet i kommunens representationspolicy.

När Trelleborgs Allehanda ringer upp Patrik Holmberg är han ovetande om vad som står i kommunens representationspolicy. Att beloppsgränsen för restaurangbesök är 300 kronor, 375 kronor inklusive moms, och att restaurangbesöket blev mer än dubbelt så dyrt är en nyhet för honom.

– Det är inte bra såklart, självklart inte. Nu arrangerades ju resan av Trelleborgshem, men då är det mitt ansvar att göra ett medskick om att vi på samhällsbyggnadsnämnden naturligtvis ska följa policyn, säger Patrik Holmberg som menar att policyn "missas varje gång" och måste ses över.

– Du kan säkert ringa runt till många som har varit på saker som kostat över 300 kronor per person. Men har vi en policy så ska vi naturligtvis följa den.

På restaurangen dracks det både likör, konjak och whisky fast det i policyn står att starksprit inte får ingå i interna representationskostnader. Hur tänker du kring det?

– Står det uttryckligen så?

– Ja.

Annons

– Då har vi såklart gjort en miss.

Vad tycker du om att skattebetalarna betalar för den starksprit som ni dricker på restaurang?

– Det kan man naturligtvis ha synpunkter på.

Vad är dina synpunkter?

– Många tycker nog inte det är lämpligt så klart. Särskilt om vi har en policy där det står så, så ska vi följa den. Vi kan bara hoppas att vi lär oss någonting av det.

Men tycker du att det är moraliskt rätt att göra så?

– Jag är inte så glad för att lägga moraliska värderingar. Jag vet att man inte får lov att röka när man jobbar i Trelleborgs kommun, men det är jättemånga som gör det i alla fall. Jag vill inte gärna vara moralisk på det sättet, jag kan tycka att det är fel utifrån policyn, och det är det som är det viktiga, annars vill jag inte ha någon uppfattning.

Tre dagar efter samtalet mellan TA och Patrik Holmberg ringer Holmberg upp tidningen. Han säger att han själv kommer att betala sammhällsbyggnadsnämndens del av spritnotan.

Med på resan från samhällsbyggnadsnämnden var, förutom Patrik Holmberg, Tommy Hedin (SD), Göran Gärtner (M), Bertil Ohlsson (MP), Claus Pedersen (stadsbyggnadschef), samt två tjänstemän på stadsbyggnadskontoret.

Maria Sällberg
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons