Annons

Trelleborgarna ska få kusten tillbaka

I framtiden ska man kunna promenera 13 kilometer längs kusten från hamnen i Skåre till småbåtshamnen i Gislövs läge. För många känns det säkert som en utopi, men nu ska havet återerövras..
Trelleborg • Publicerad 20 juli 2013
Foto: 
Foto: 

– Trelleborgarna har en längtan till havet och vill kunna komma närmare. Man känner att det är otillfredsställande att kunna se havet på kartor men inte kunna komma dit på ett bra sätt. Det är en tydlig signal vi har fått att trelleborgarna vill att vi ska återerövra havskontakten, säger kommunalrådet Ulf Bingsgård (M).

I förslaget till fördjupad översiktsplan ska en strandpromenad länkas samman i ett stråk från småbåtshamnen i Skåre till småbåtshamnen i Gislövs läge via Skåre skansar, golfbanan, Albäckskogen, Västra stranden, Östra stranden, Dalabadet, och Dalköpinge ängar.

Annons

Man tänker sig också en kustpromenad och ett kallbadhus eller bassäng i den kommande Sjöstaden samt en grön boulevard längs östra infarten.

– Kommunen har 35 kilometer kust och den enda sträckan vi inte kommer att kunna göra tillgänglig blir den mellan Centralstationen och Östra skolan.

Sjöstaden blir central i arbetet med att utöka havskontakten. Där vill man alltså bygga marina och en badplats i form av ett kallbadhus, alternativt en sluten pool i hamnbassängen.

– Många uttrycker önskemål om att kunna segla rakt in i hamnen till en marina varifrån man ska kunna gå in till stan och handla, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Patrik Holmberg (C).

Turisterna ska bada

Något som också är viktigt är att höja standarden på badplatserna. Tanken är att man i framtiden ska kunna konkurrera om badgästerna med Vellinge och Ystad. Att man hittills inte kunnat göra det tror Ulf Bingsgård delvis har en historisk förklaring.

– Tidigare har man inte sett badturismen som något för Trelleborg. Stränderna har man sett som något för trelleborgarna, och man har förväntat sig att de ska bada och sedan köra hem och äta glassen hemma i stället. Man förhåller sig på ett helt annat sätt till havet än i Vellinge och Ystad där det är en medveten strategi att turister ska komma dit och bada, för man vet att man tjänar pengar på det, säger han.

Att komma närmare havet är inte bara positivt utan för också med sig risker i form av höjda havsnivåer. Enligt beräkningar från SMHI kan medelhavsnivån stiga med upp till en meter fram till år 2100 och därför kommer det att krävas omfattande skyddsåtgärder längs kusterna.

Skydda bebyggelsen

Där har Sjöstaden en viktig roll, enligt den fördjupade översiktsplanen. Sjöstaden ska tillsammans med utfyllnaden för den nya hamnen utgöra ett skydd för bebyggelsen i centrum. Man nämner även andra skyddsåtgärder mot havsnivåhöjningen, till exempel jordvallar längs västra infarten, konstgjorda sandbankar i havet och slussar i hamninloppet.

Louise Löfgren
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons