Annons

Trelleborgarna om höjd ränta: ”Det är vad man får räkna med i detta läge”

Under torsdagen höjde Riksbanken styrräntan och flera höjningar väntas. Samtidigt stiger många kostnader nu. Unga trelleborgare som TA pratat med undrar hur de ska ha råd att bo i framtiden. Äldre trelleborgare minns krisen 1992 och känner sig luttrade.
Trelleborg • Publicerad 28 april 2022
Nelli Lasson, Lowa Nordström Johansson, Victoria Galvit, Maria Liebenau, Vilma Tiljander och Frida Åkerman har märkt att maten har blivit dyrare och att föräldrarna pratar om räntehöjningar och höjning av elpriset.
Nelli Lasson, Lowa Nordström Johansson, Victoria Galvit, Maria Liebenau, Vilma Tiljander och Frida Åkerman har märkt att maten har blivit dyrare och att föräldrarna pratar om räntehöjningar och höjning av elpriset.Foto: Sofia Bergström Nielsen

– Man funderar ju på hur det ska bli när vi blir äldre. Hur ska vi ha råd att köpa en bostad? Räntan har höjts och en massa andra saker är dyrare, säger Lowa Nordström Johansson.

Hon och hennes kompisar går andra året på gymnasiet och är 18 år. De har bra koll på det ekonomiska läget. Inte minst har de märkt att mycket har blivit dyrare. De träffas vid Stortorget för en paus, efter att ha hittat glass för halva priset i en affär.

Annons

– Jag jobbar i en glasskiosk och har märkt att allt har blivit typ fem kronor dyrare, säger Nelli Lasson.

– Jag jobbar på Burger King. Där har också allt blivit dyrare, säger Frida Åkerman.

Lowa Nordström Johansson säger att hon märker att föräldrarna berörs av räntehöjningarna. Hon och hennes kompisar tänker dock inte flytta hemifrån än på några år, så det dröjer tills de kommer att få bolån att betala ränta för.

– Vid 22-23 år sådär är det väl bra att flytta. Om man inte måste flytta innan, av någon anledning. Men man undrar hur det ska gå, säger hon.

Kompisarna berättar att de sparar pengar så gott det går.

– Nu när jag jobbar försöker jag spara, säger Nelli Lasson. Men det är inte helt lätt för man vill ju köpa saker också.

Chatrin Zakrisson har bott i Trelleborg under många år, men flyttade sedan tillbaka till hemstaden Malmö.
Chatrin Zakrisson har bott i Trelleborg under många år, men flyttade sedan tillbaka till hemstaden Malmö.Foto: Sofia Bergström Nielsen

Någon som har haft en spännande bostadsutveckling är Chatrin Zakrisson. Hon byggde hus i Trelleborg i början av 1990-talet och fick uppleva den ekonomiska krisen i Sverige som innebar att kronan flöt och räntan under en kort period gick upp till 500 procent.

– Sedan gick räntan ner till 13 procent. Det var ju hur det var då. Man var glad om räntan gick under 10 procent, berättar hon.

För ett år sedan såldes huset och Chatrin Zakrisson köpte istället en lägenhet i Limhamns sjöstad. Därmed lyckades hon och hennes man binda räntan innan den steg. Nu visar det sig att de gjort ett klipp.

– Vi har bundet på två år nu. Kanske gjorde vi ett klipp. Vi sålde dyrt, fast vi köpte ganska dyrt med. Jag tror att räntehöjningarna kommer att påverka bopriserna här i Trelleborg. De kommer nog att stanna av efter att ha gått upp under en lång tid.

Håkan Stensson har räknat med högre kostnader för flera saker i samhället. Det är effekten av oroligheter i världen som pågår just nu.
Håkan Stensson har räknat med högre kostnader för flera saker i samhället. Det är effekten av oroligheter i världen som pågår just nu.Foto: Sofia Bergström Nielsen
Annons

Att räntan har gått upp och att många prisökningar har skett på sista tiden har inte undgått Håkan Stensson. Han tycker inte det är så konstigt.

– Det är vad man får räkna med i detta läge med tanke på vad som händer i världen just nu. Det är klart att jag har märkt av att många kostnader har ökat, säger han.

Men han är inte speciellt orolig för ekonomin eftersom han har varit med om extrema tider förr.

– Nej, har man upplevt 1992 med en ränta på 500 procent så är man inte så orolig nu. Det var ju tack och lov under en kort tid. Man får inte glömma att inflationen åt ju upp bolånen på den tiden. Dessutom kom löneökningar, berättar han.

Fakta

Riksbankens höjning av räntan

Riksbanken höjer styrräntan till 0,25 procent, vilket bland annat kommer att ha direkt effekt på vilka boräntor bankerna kan erbjuda sina kunder. Du som har en bunden ränta påverkas inte direkt av dagens besked men du med rörlig ränta kan vänta dig höjningar framöver.

– Räntorna har redan börjat röra sig uppåt. Riksbanken avser att höja styrräntorna efter marknadsräntorna, så egentligen ska räntorna med längre löptider inte behöva reagera på det besked som Riksbanken gav i dag, säger Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, till Aftonbladet.

Claudie Wörman, boendeekonom på SBAB, kommenterar i DN hur SBAB:s prognos för ränteutvecklingen ser ut. För den som binder bostadslånen i januari 2023 spår SBAB att man kommer kunna erbjuda följande räntor:

1 års bindningstid: 2,4%

2 års bindningstid: 2,4 %

3 års bindningstid:2,7%

4 års bindningstid: 2,9%

5 års bindningstid: 3 %

Sofia Bergström NielsenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons