Annons

Trelleborgarna har sparat miljoner på nya skatteregler

Den 1 juli 2009 trädde lagen om rätt till skattereduktion av husarbete i kraft. Sedan dess har 4100 trelleborgarna sparat 25 miljoner kronor.
Trelleborg • Publicerad 5 mars 2010
Byte av badrumsinredning ger rätt till rot-avdrag.
Byte av badrumsinredning ger rätt till rot-avdrag.Foto: 
Foto: Gran Olsson

TRELLEBORG. Men vad har lagen betytt för stadens företag? Trelleborgs Allehanda har kontaktat ett antal företag och frågat hur rot- och rutavdraget påverkat verksamheten.

Gert Åke Jönsson på Trebo byggnads AB

Annons

Hur har rotavdraget påverkat er verksamhet?

– Vår firma berörs väldigt lite av rotavdraget eftersom vi inte jobbar speciellt mycket med privatpersoner. Det rör nog mer mindre byggbolag. Men det är klart att det är bra att det finns.

Thomas Andersson VD för Byggruppen i Trelleborg AB

Hur har rotavdraget påverkat er verksamhet?

– Positivt, helt klart. Många privatpersoner har hittat tillbaka till företaget. Vi har nog tre gånger så många privata kunder nu som innan avdraget gick igenom. Svartjobben har minskat, jag tror nästan att det har försvunnit helt. Folk vill betala för sig och slippa smussla. Nu är vi tillbaka på marknaden, innan var vi helt chanslösa mot svartjobben.

Är det många kunder som väljer att dra av?

– Det är alla mer eller mindre. Det är en del detaljer de undrar över, framför allt vad rotavdraget egentligen gäller. Då hänvisar jag dem till skattemyndighetens hemsida.

Har avdraget inneburit några svårigheter för er?

– Nej, det är bara rutinerna som har ändrats lite. Det är klart att det tar lite mer tid med pappersarbetet men det är bättre att ha jobb. Och pappersarbete kommer man aldrig ifrån. I längden tror jag att det är positivt för alla och ger mer sysselsättning. Jag hoppas att det blir permanent.

Barbro Hörgren ägare av Renva Städ AB

Annons

Hur har rutavdraget påverkat er verksamhet?

– Det har blivit mer jobb, både när det gäller lokalvården och när det gäller pappersarbetet. Men det har påverkat positivt trots att det ska fyllas i en del blanketter.

Är det många som ställer frågor om avdraget?

– Ja det är många som frågar. En del vet inte om det och dem får jag upplysa. En del äldre säger att de inte vill ha något avdrag för att de inte vill hålla på med pappersarbete men då berättar jag att det är jag som gör det nu. Innan var det kunderna själva som fick ordna papprena men nu är det jag, och då brukar alla vara glada och nöjda.

Har det medfört några svårigheter för er?

– Nej inte för min del.

Vad tycker du om att det röd-gröna blocket vill avskaffa rutavdraget om de vinner valet?

– Det är för dåligt. Jag tänker mycket på de äldre som i och med avdraget äntligen kan få lite hjälp.

Martin Strandberg
Åsa Boustedt
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons