Trelleborgarna handlar hemma

Åhléns, Willy, ÖB och nya butiker i Valen. Handlare märker att trelleborgarna numera gärna stannar i kommunen på helgerna. Men söndagsöppet har ännu inte gett någon effekt.
Trelleborg • Publicerad 14 januari 2007
Magnus Jönsson och Tina Nilsson handlar gärna i Trelleborg. "När det finns bra affärer här behöver man ju inte åka till Malmö." säger Tina Nilsson. Bild: Tomas Nyberg
Magnus Jönsson och Tina Nilsson handlar gärna i Trelleborg. "När det finns bra affärer här behöver man ju inte åka till Malmö." säger Tina Nilsson. Bild: Tomas NybergFoto:  

För drygt ett år sedan öppnade Åhléns i Trelleborg. Förväntningarna var skyhöga. Företagarföreningar pratade om en vändande trend i city. Åhléns skulle stoppa hotet från Malmö. Nu skulle trelleborgarna stanna kvar på hemmaplan på helgerna framöver.

Ett år senare håller många handlare med om att förväntningarna var överdrivna.

Någon jätteeffekt har inte Åhléns gett. Det var inte förrän Valen byggde om som trelleborgarna förändrade sina köpvanor på allvar.

- Åhléns blev startskottet för ett förnyat city. Jag tror att många kedjor i Valen vågade etablera sig där på grund av detta, säger Anders Löfberg på Söderslätts bok och papper. Sedan ett år tillbaka har nyetableringarna exploderat i Trelleborg. Förutom de i Valen har nya kedjor som Willys och Överskottsbolaget kommit till stan. Många handlare ser med optimism på framtiden. Man har märkt att trelleborgarna allt oftare stannar hemma för att shoppa i stället för att åka till Malmö.

- Många kunder säger att de hellre kommit hit än trängs i Malmö. Nu finns dessutom många fler märken här, säger Eva-Lotte Patera Nordin. Hon jobbar på klädbutiken Zizzi i Valen.

Trelleborgs handelsklubbs ordförande Lars Bergqvist håller med.

- Det jag även märkt är att Valen lockar fler kunder utanför kommunen. I dag kommer många från Näset. Vi har fått en bra bredd i utbudet. Ä;;nnu bättre blir det när Claes Olsson kommer till sommar. Det blir ett extra lyft. Det enda han kan sakna i centrum är ytterligare en herrbutik.

- Ja, det finns på önskelistan. Vi har ju Dressman och herrkläder i några butiker. Men det behövs nog lite mer, säger han.

Det kan Magnus Jönsson intyga. Allehanda träffar honom under hans lördagsshopping i Valen:

- Jag hade gärna velat ha ett större utbud av kläder. I dag åker jag ofta in till Stadium i Malmö när jag ska handla till mig. Men hade det funnits fler butiker hade jag handlat här i stället.

Hans flickvän Tina Nilsson är mer positiv till Trelleborg som shoppingstad.

- Jag handlar oftare här nu. Och jag tror att många andra gör det också. Det är mer folk ute på lördagarna än innan, säger hon.

Sedan december hålls söndagsöppet i Valen vilket ska gälla framöver. Under julhandeln använde kunderna den extra dagen flitigt. Men nu är det lugnt på söndagarna.

- Jag tror inte trelleborgarna har förstått att vi har söndagsöppet. Vi har ju alltid haft det vid julhandeln. Men nu i januari tror nog många att det är stängt på söndagarna, säger Eva-Lotte Patera Nordin.

Även om trelleborgshandlare märker av en uppgång så finns nya hot.

Svågertorp växer med Ikea i spetsen. I Hyllie planeras ett shoppingcentrum på 50 000 kvadratmeter.

- Samtidigt växer även Trelleborg hela tiden. Det är lite svårt att sia om framtiden, menar Anders Löfberg på Söderslätts bok och papper.

Sofia Bergström

0410-545 63

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.