Trelleborgarna gillar brott - i bokform.

Trelleborgarna har stort intresse för kriminalitet. I alla fall om man får tro den undersökning som Trelleborgs bibliotek sammanställt för TA:s räkning. Och framför allt gillar man mord i och runt Ystad.
Trelleborg • Publicerad 13 juli 2004
Sofia Sjöberg. BILD: JEANETTE LARSSONN
Sofia Sjöberg. BILD: JEANETTE LARSSONNFoto: 

Sofia Sjöberg gillar snälla hisorier. BILD: JEANETTE LARSSON Överst på listan över utlånade skönlitterära böcker i juni ligger författarna Henning Mankell, Liza Marklund och Håkan Nesser. Författare med mordgåtor och brott som sitt signum. - Också har vi Da Vinci-koden som är populär. Den har vi över 20 bokningar på nu vilket är rekord, säger bibliotekarien Mattias Palm om deckaren. Nyligen har nästan 400 titlar rensats ut, några som är för slitna slängs, resten säljs på Mikaeli marknad. Men hyllorna fylls hela tiden på. Varje vecka kommer cirka 30 nya titlar in på biblioteket. För personalen gäller det att ha koll när kunderna frågar efter något som passar deras sinnesstämning. - Tyvärr hinner vi inte prata eller läsa så mycket om böcker som man kanske kan tro, säger bibliotekarien Anki Almqvist. Men hon har i alla fall en klar favorit när regnet piskar mot rutorna under en blöt och mulen sommar. - "Resan till River Sea" av Eva Ibbotson är riktigt bra. Det är egentligen en barnbok men den borde vuxna läsa också. Historien handlar om en föräldralös 11-årig flicka som i början av 1900-talet lämnar barnhemmet i England för att hitta sina släktingar i Amazonas djupa djungel. - Jag kan fortfarande känna stämningen av den, säger Anki Almqvist som själv ska plöja en hög med Håkan Nesser-deckare under semestern. Borta på bibliotekets mest välbesökta avdelning står Alf Larsson och följer bokryggarna med pekfingret. Ond bråd död och skarpa poliser döljs mellan pärmarna. Det dåliga sommarvädret har gjort Alf Larsson till en återkommande låntagare under sommaren. - Jag följer inga topplistor, utan går på känn när jag väljer. Precis som med film. Men det brukar bli deckare, säger han. Även Amanda Almgren har flytt regnet och utan att riktigt veta vad som väntade bakom bibliotekets dörrar. Hon är ganska nöjd med sina val hittills. - Det var väl inte det jag var ute efter precis, säger hon och håller upp en musikbok och tre rockskivor. Barnavdelningen är full av kortvuxna besökare som bläddrar bland snällare mysterier än på deckarhyllan några meter bort. Sofia Sjöberg plockar bland bilderböckerna och tittar efter en lämplig bok att lägga i knäet. Men favoritförfattaren och favoritboken är redan läst många gånger. - Astrid Lindgren och Ronja Rövardotter, säger hon blygt och sätter sig på golvet med en hästbok.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.