Annons

Trelleborgarna får fortsätta vänta på Pågatåg

Pågatågen kommer med största säkerhet inte att stanna i Trelleborg 2016. Det står klart sedan planen för det nationella transportsystemet har presenterats. Det trots att kommunerna Malmö, Trelleborg och Vellinge har varit villiga att finansiera delar av projektet.
Trelleborg • Publicerad 3 juli 2009
Foto: 

TRELLEBORG. – Det sänder väldigt konstiga signaler. Först vill man ha kommunal finansiering till något som egentligen ska vara en statlig angelägenhet och sedan väljer man ändå att lägga projektet på is, säger Ulf Bingsgård.

I förra veckan gav kommunerna Malmö, Trelleborg och Vellinge klartecken till att gemensamt ställa upp som medfinansiärer för att få Pågatåg mellan Trelleborg och Malmö. Kravet för att gå in med pengar var att tågtrafiken började rulla 2016. Allt verkade klart. Men i planen för det nationella transportsystemet som sträcker sig fram till 2021 blir Trelleborgsbanan kraftigt nedprioriterad. Banverket gör bedömningen att budgeten för den nationella transportplanen måste utökas med 15 procent för att satsningen ska bi av till 2016.

Annons

– Det är tråkigt och märkligt. Vi har jobbat hårt för att kommuninvånarna ska få större möjligheter att pendla. Det är naturligtvis ett bakslag att det inte verkar bli så, säger Ulf Bingsgård.

Prislappen för att Pågatågen ska rulla mellan Trelleborg och Malmö uppgår till 490 miljoner kronor. Trelleborgs kommun skulle stå för 58 miljoner av den summan.

– Vi hade planerat att ta lån för att kunna finansiera Pågatågen så det är inte så att pengar är öronmärkta för just det ändamålet. Nu får vi se om vi lägger pengarna på något annat, säger Ulf Bingsgård.

Planen för det nationella transportsystemet ska nu ut på remiss till olika myndigheter. Det avgörande beslutet i frågan tas av regeringen i januari 2010. Men enligt Ulf Bingsgård är det ytterst ovanligt att regeringen går emot planer för det nationella transportsystemet. Trots det kommer kommunalråden i Malmö, Trelleborg och Vellinge att fortsätta arbeta för att tågtrafiken ska komma igång 2016. Främst genom att försöka påverka politikerna i regeringen.

– Jag har inte helt hunnit sätta mig in i beslutet och vad som ligger bakom. Men alla tre kommunerna kommer att göra gemensam sak för att vi ska driva frågan vidare. Sen får vi se vad det ger slutändan, säger Ulf Bingsgård.

Johan Silfversten Bergman
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons