Annons

Trelleborgarna dåliga på att fimpa

Trelleborgarna röker mer än skåningarna i allmänhet - och är dessutom mycket sämre på att fimpa vid exempelvis graviditet. Det visar resultaten från "Folkhälsoenkät 2000".
Trelleborg • Publicerad 12 april 2002

Samtidigt kommer nya uppgifter som talar om hur mycket dyrare i drift rökarna är för arbetsgivarna. Enligt en avhandling vid Lunds universitet har rökare i snitt åtta fler sjukdagar om året än icke-rökare. Rökaren kostar under ett år mer än en dryg månadslön extra. Och när rökaren är på jobbet tar han/hon dessutom betydligt fler pauser. Arbetsgivaren kan räkna med 30 minuters produktionsbortfall per rökare, varje dag. "Folkhälsoenkät 2000" genomfördes som namnet antyder för två år sedan, av Socialmedicinska enheten i Malmö. Folk i åldrarna 18 till 80 år fick svara på frågor om sina vanor. På frågan "röker du?" har 24 procent av männen i Trelleborg och 27 procent av kvinnorna svarat "ja, dagligen". Motsvarande siffror för Skåne som helhet är 18 respektive 20 procent. Kanske mest alarmerande är att en graviditet inte påverkar trelleborgarnas rökvanor lika mycket som i riket i övrigt. 13 procent av de svenska kvinnorna röker även under graviditeten, men i Trelleborg är andelen så hög som 18 procent. Kollar man av hur stor andel som fortfarande röker efter att just ha fött barn så är den lika stor. Nyblivna fäder är inte bättre. 30 procent av alla trelleborgare som nyligen blivit pappor röker. Att jämföra med de 14 procent av papporna som ännu röker om man ser till riket som helhet. Flera arbetsgivare i Trelleborg har fått upp ögonen för vad rökningen gör med frånvarokostnaderna. Särskilda rökslutarprojekt har bedrivits bland annat på Gummifabriken och på Trelleborgs lasarett. För privatpersoner finns numera specialutbildad personal på vårdcentralerna, vilka rekommenderar hjälpmedel och erbjuder hjälp i form av gruppsamtal. Trelleborgs kommun har dessutom precis sparkat igång ett folkhälsoarbete. - Man kan göra väldigt stora hälsovinster genom att få personal att sluta röka. Rökningen är en av våra riktiga hälsobovar, säger Susanne Larsson, nytillförordnad folkhälsosamordnare på Trelleborgs kommun. Kommunens folkhälsoprojekt sker i samarbete med primärvården, och man hoppas också kunna få med tandvården, apoteket och frivilligorganisationer i stil med En Rökfri Generation i arbetet. - Jag hoppas det ska leda till att vi kommer med en rad konkreta åtgärder så småningom, kommenterar Susanne Larsson. Att piska rökarna till att fimpa tror dock inte Susanne Larsson på. Moroten är bättre: - Det bästa sättet tror jag är att visa på det positiva med att sluta, och erbjuda mycket stöd. Rökslutarstöd tycker jag borde finnas på alla arbetsplatser. - Rökfria miljöer är bra, på det sättet blir det ett indirekt tvång. Att försöka förbjuda anställda att röka är inte det första jag skulle ta till. Det är bättre att locka med något. Rätt många av dem vill nog ändå sluta.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons