Trelleborgarna är skyldiga 243 miljoner

Dubbelt så många trelleborgare har skulder hos Kronofogden jämfört med riksgenomsnittet. För att vända trenden är Kronofogden och Konsumentverket på turné i kommunerna med högst andel skuldsatta.
Trelleborg • Publicerad 10 februari 2011
Annika Sydberger Norrman från Kronofogden och Margareta Lindberg från Konsumentverket är på turné i kommunerna i Skåne med högst andel skuldsatta invånare. På onsdagen besökte de Trelleborg. "Vi ligger över rikssnittet och det är bekymmersamt. Men varför det är så vet jag inte, säger kommunalrådet Ulf Uingsgård (M).
Annika Sydberger Norrman från Kronofogden och Margareta Lindberg från Konsumentverket är på turné i kommunerna i Skåne med högst andel skuldsatta invånare. På onsdagen besökte de Trelleborg. "Vi ligger över rikssnittet och det är bekymmersamt. Men varför det är så vet jag inte, säger kommunalrådet Ulf Uingsgård (M).Foto: Claes Nyberg

På onsdagen kom Annika Sydberger Norrman från Kronofogden och Margareta Lindberg från Konsumentverket till Trelleborg. Syftet med besöket är att informera politiker och tjänstemän hur de kan arbeta förebyggande för att färre människor ska hamna i Kronofogdens register.

– Man ska gripa in innan folk hamnar hos oss. Till exempel genom att skicka brev om skuldrådgivning om man släpar efter med sopräkningen, säger Annika Sydberger Norrman .

2 000 trelleborgare har skulder på strax över 243 miljoner kronor hos Kronofogden. Det innebär att 7,34 procent av Trelleborgs befolkning mellan 18 och 65 år finns med i Kronofogdens register. Riksgenomsnittet är fyra procent

– Jag vet inte varför det är så. Därför är det bra att Kronofogden informerar, säger kommunalrådet Ulf Bingsgård (M).

Har kommunen arbetat för lite med den typen av frågor?

– Det tror jag inte. Vi har skuldrådgivare och hyresrådgivare. Men vi behöver informera ungdomarna mer. Kanske via Navigatorcentrum, säger han.

Den åsikten delas av oppositionsrådet Catherine Persson (S).

– Det måste börja med matten i skolan. Kan man inte räkna procent kan man inte hantera sin ekonomi, säger hon.

Peter Zupanovic
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.