Annons

Trelleborgare utlämnad efter 19 år

En man från Trelleborg greps i Rostock i slutet av augusti. Tyska polisen upptäckte att han var efterlyst för en trafikolycka i Polen 1990. Nu har han utlämnats till Polen och hotas av åtta års fängelse.
Trelleborg • Publicerad 12 oktober 2009

Mannen och hans familj var på väg hem från en semesterresa när han greps vid en poliskontroll i Rostock den 27 augusti. Polisen upptäckte att han var efterlyst av Interpol. Han sattes i handbojor och fördes bort. Familjen fick återvända med sin buss till Sverige utan honom.

Efter en och en halv månad i tyskt häkte har mannen nu utlämnats till Polen och sitter häktad i Szczecin.

Annons

– Han mår dåligt och hans familj i Trelleborg är förtvivlad, säger mannens bror.

Olyckan som hände i Polen 1990 krävde en persons liv. Mannen körde med sin svenska långtradare in i en buss som stannat vid en obelyst vägren.

Enligt den polska efterlysningen misstänks han för vållande till annans död. Brottet kan ge åtta års fängelse i Polen. Preskriptionstiden är 25 år.

– Han blev själv skadad och låg en månad på sjukhus. Han fick sedan lämna landet mot en hög borgen, som hans dåvarande arbetsgivare betalade. Sedan dess har han aldrig hört av de polska myndigheterna, säger brodern.

Familjen tycker att det är märkligt att Polen skickar ut efterlysningar om ärenden som inträffade långt före landets inträde i EU 2004 och Schengensamarbetet 2007.

Tidningen har bett om en kommentar från Polens generalkonsulat i Malmö. Svaret blev en hänvisning till en dom i Helsingborgs tingsrätt 2006. Där framgår att Polen då, 16 år efter olyckan, försökte få mannen överlämnad. Helsingborgs tingsrätt avslog begäran, med motiveringen att brottet enligt svensk lag var preskriberat samt att mannen är svensk medborgare.

Ärendet avgjordes utan att någon part var närvarande. Det framgår inte av protokollet om mannen informerats om att han var efterlyst. Protokollet har en inaktuell adress på honom i Nordvästskåne.

Svenska ambassaden i Warszawa är nu inkopplad på ärendet.

–  Vi försöka nu hjälpa mannen att skaffa ett juridiskt ombud. Vi ska även se till att han får besök av svenske hederskonsuln i Szczecin, säger förste ambassadsekreterare Lennart Jansson i Warszawa.

Rättelse

Enligt en första version av den här texten uppgavs att tre personers liv krävdes i olyckan i stället för ett. Vi beklagar den felaktiga uppgiften.

Niklas Lundell
Björn Sjö
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons