Trelleborgare sjukare än Vellingebor

Trelleborgarna går mer till läkaren än skåningen i genomsnitt. Vellingebon äter betydligt mer läkemedel än både trelleborgaren och skåningen i snitt. Det visar sammanställningar över sjukvårdskonsumtionen inom Sydvästra Skånes sjukvårdsdistrikt från 1996 till 2001.
Trelleborg • Publicerad 4 oktober 2002

För att enkelt kunna jämföra lägger man skåningarnas genomsnittssiffror som index = 100. Om en kommun eller ett sjukvårdsdistrikt har kostnader som är lägre än genomsnittet för Skåne hamnar siffran under 100. Om kostnaderna är högre hamnar siffran över 100. Sydvästskåningarna går mer till sjukvården än skåningarna i snitt, drygt tre procent mer. Under de sex åren har det varierat från drygt två procent mer till knappt fyra procent. Skillnaden mellan kommunerna i sydvästra Skåne när det gäller sjukvårdskostnader är påfallande, från Vellinges index på 79,8, dvs 80 procent av de skånska sjukvårdskostnaderna i snitt, till Malmös 107,3. Svedala har ett index på 85,0 och Trelleborg 102,7. Skillnaderna kan bero både på att man i Malmö konsumerar mer vård än i de andra kommunerna och på att malmöbornas åkommor är dyrare att behandla. Fördelat på åldersgrupper varierar kostnaderna per invånare markant. Sett till kostnad per invånare för hälso- och sjukvård ligger Vellinge lägst med drygt 8 400 kronor per invånare år 2001. Svedala ligger på tredje plats medan Trelleborg ligger på 24:e plats med 10 823 kronor per invånare och Malmö på 30:e plats med 11 305 kronor av Skånes 33 kommuner. Trots den låga konsumtionen av hälso- och sjukvård i Vellinge, äter Vellingeborna nästan lika mycket läkemedel som malmöborna, kring sex procent mer än skåningen i genomsnitt. Trelleborgarna ligger omkring två procent under och Svedalaborna åtta procent under. I Skåne är det bara Ystad-Österlen sjukvårdsdistrikt som ligger högre än Sydvästra Skånes sjukvårdsdistrikt.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.