Annons

Trelleborgare på väg nittio mil till fots

Trelleborgaren Gustav Grafström är ute på sitt livs vandring. Sedan den 24 mars har han gått från Arvidsjaur. Nittio mil senare, på onsdag, väntas han komma fram till Stockholm.
Trelleborg • Publicerad 12 april 2005
Jägarsoldaten och trelleborgaren Gustav Grafström (till höger) bestämde tillsammans med kompisen Niklas Fredriksson (vänster) att gå från K4 i Arvidsjaur till Stockholm. Nu har de gått åttio av nittio mil. Bild: Mattias Carlsson/Aftonbladet
Jägarsoldaten och trelleborgaren Gustav Grafström (till höger) bestämde tillsammans med kompisen Niklas Fredriksson (vänster) att gå från K4 i Arvidsjaur till Stockholm. Nu har de gått åttio av nittio mil. Bild: Mattias Carlsson/AftonbladetFoto: 

– Det är mer en psykisk ansträngning än en fysisk. Det är ju lite tråkigt att gå hela tiden, men det är inte jobbigt, säger jägarsoldaten och trelleborgaren Gustav Grafström.

På skärtorsdagen muckade han och kompisen Niklas Fredriksson från K4 i Arvidsjaur.

Annons

Lumparkompisarna tog tåget hem.

Men killarna ville göra något annat.

– Vi hade hört att folk tidigare hade paddlat hem. Då började vi fundera på att göra något annat och fick idén att gå till Stockholm. Alla sa att det var omöjligt, skrattar Gustav Grafström.

När Allehanda får tag på honom på en dålig mobillinje är killarna 20 kilometer från Uppsala. Då har de gått cirka 80 mil. Gustav Grafström låter inte det minsta trött. Niklas Fredriksson har det lite värre.

– Min kompis har fötter som inte är gjorda att gå på. Varje gång vi tar rast måste han se om sina sår. Men själv har jag inga problem, säger Gustav Grafström.

De går längs motorvägar och ser bilarna köra förbi dem hela tiden. Lite tråkigt kan tyckas. Men Gustav Grafström tycker att skogen är tråkigare. – Här går man ändå förbi bensinmackar och hus. Här händer det lite saker i alla fall, säger han.

Norrland visade sig vara roligt att vandra igenom. Många norrlänningar stannade för att prata med dem. De träffade också många lumparkompisar.

Varje dag går de cirka 4,6 mil vilket tar cirka tio timmar. De beräknar att vara framme i Stockholm på onsdag efter nästan tre veckor till fots. Niklas Fredriksson har en släkting i Stockholm som är fotspecialist och som kanske kan göra något åt hans slitna fötter.

Trelleborgaren Gustav Grafström fortsätter då resa hem i bil.

– När jag kommer till Stockholm kommer jag nog inte gå på ett tag. Men jag har lärt mig att man klarar mycket mer än vad man först tror. Det är du själv som är det största hindret, säger han glatt och knallar vidare.

Annons

Sofia Bergström

0410-545 41

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons