Annons

Trelleborgare olycksdrabbade

Trelleborgarna drabbas betydligt oftare av skador i samband med olycksfall än invånarna i andra kommuner i södra Skåne. Endast ett antal kommuner i norra Skåne har lika höga skadetal som Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 17 mars 2003

Det visar en undersökning som Socialmedicinska enheten vid Universitetssjukhuset Mas i Malmö gjort och som bygger på registrering av samtliga skador vid olycksfall vid akutsjukhusen i Helsingborg, Hässleholm, Kristianstad, Lund, Trelleborg, Ystad, Malmö och Ängelholm under åren 1999-2001. - Om man tittar på materialet så syns stora geografiska skillnader, säger Birgit Modén, hälsoplanerare vid Socialmedicinska enheten, som utarbetat en rapport om olycksfallsskadorna i Skåne. Invånarna i Trelleborgs kommun skadar sig betydligt oftare i olycksfall än genomsnittsskåningen. Sammanlagt skadas cirka 71 av 1 000 trelleborgare i olyckor per år. Genomsnittet för Skåne ligger på 53 av 1 000. - Under 2001 skadades sammanlagt cirka 60 000 skåningar på grund av olyckor, säger Birgit Modén. I rapporten redogörs även för i vilka miljöer skadorna sker. De flesta skador på grund av olyckor sker i bostaden, där drygt fyra av tio olyckor som ger skador inträffar. Näst flest olycksskador inträffar i idrottsmiljö eller trafikmiljö. I båda fallen är det drygt en av tio olycksskador som inträffar där. Skolor och arbetsplatser är andra miljöer där också skador på grund av olyckor inträffar ganska ofta. Bilden av i vilka kommuner i Skåne invånarna löper störst risk att drabbas av skador på grund av olyckor är i stort sett densamma oavsett vilken miljö som avses. Trelleborg betecknas som en högriskkommun tillsammans med ett antal kommuner i norra Skåne vad gäller samtliga miljöer, utom skador på grund av olyckor i naturen. Där ligger Trelleborg betydligt bättre till. När det gäller skador på grund av olyckor i skolmiljö ligger Trelleborg sämst till av alla kommuner i Skåne. Ungefär dubbelt så många olycksfallsskador inträffar i skolmiljö i Trelleborg jämfört med genomsnittet för Skåne. Trelleborg har 22 skador på grund av olyckor i skolan per 1 000 invånare och år, medan de kommuner som ligger lägst har färre än 5 skador per 1 000 invånare och år.

Martin Kubista martin.kubista@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons