Annons

Trelleborgare nye kyrkoherde i Rotterdam

Han fann Gud i flottan och lämnade jobbet som snickare. Idag är Mikael Jönsson från Trelleborg kyrkoherde för Svenska kyrkan i Nederländerna och satsar helhjärtat på att hjälpa utsatta.
Trelleborg • Publicerad 17 september 2009
Foto: 
Foto: 
Mikael Jönsson med fru Lena Ottosson.
Mikael Jönsson med fru Lena Ottosson.Foto: 

TRELLEBORG. – Jag känner mig otroligt hedrad över uppdraget. Nu ska vi lägga om fokus från att sjömanskyrkan här i Rotterdam inte bara är en kyrka för svenska sjömän utan även för socialt utslagna personer, säger Mikael Jönsson som i helgen utsågs till svenska kyrkans nye kyrkoherde i Nederländerna.

Mikael är uppvuxen på Öster i Trelleborg och jobbade under större delen av 1990-talet som snickare. Intresset för religion och Gud fick han dock redan i lumpen.

Annons

Mikael tjänstgjorde som radiooperatör i flottan. Och för dem var det förbjudet att läsa böcker i tjänsten, bortsett från böckernas bok, berättar Mikael.

– Jag låg ofta och läste bibeln och greps av det existentiella budskapet. Det var häftigt. Särskilt när man inte kunde läsa något annat.

När 1990-talets ekonomiska kris drabbade byggbranschen valde Mikael att sadla om och bejaka sitt intresse för sina medmänniskor. Han började läsa till präst i Lund. Och efter ett par tjänster i Malmö och Karlskrona fick Mikael arbete som präst i Palma de Mallorca.

– Jag antar att det är äventyraren i mig som driver mig. Jag är inte bara präst, jag är även fallskärmshoppare, säger han och fortsätter:

– Både jag och min fru tror på att man ska göra det mesta av sitt liv. Därför tar vi oss an nya utmaningar och försöker göra det mesta av dem. Nu är vi här i Rotterdam, och med tanke på mitt och min frus intresse av att hjälpa andra, kommer vi fokusera på att inte bara vara en sjömanskyrka utan en kyrka för alla.

Din fru kommer att arbeta som sekreterare i kyrkan. Hur känns det att arbeta så nära sin hustru?

– Det här yrket är inte bara ett jobb utan en hel livsstil. Så att jobba nära sin fru kommer kännas naturligt. Och om inget annat kommer det bli en spännande utmaning.

Vill du hälsa något till trelleborgare på besök i Rotterdam?

– Kom förbi och hälsa på, vet jag. Den som tar med ett exemplar av denna artikel får bo gratis hos oss, säger Mikael Jönsson.

Johan Silfversten Bergman
Kristoffer Törnmalm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons