Annons

Trelleborgare misstänkt för sprängning i Stockholm

En trelleborgare i 30-årsåldern sitter häktad misstänkt för inblandning i ett av de uppmärksammade sprängdåden i Stockholm i januari. Enligt åklagaren ska trelleborgaren ha varit delaktig då en sprängladdning detonerade i porten till ett bostadshus i förorten Akalla.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Trelleborg • Publicerad 8 februari 2023
En trelleborgare i 30-årsåldern misstänks för inblandning i ett av senaste tidens uppmärksammade sprängdåd i Stockholm. Ytterligare fyra personer har begärts häktade i samma mål. Arkivbild.
En trelleborgare i 30-årsåldern misstänks för inblandning i ett av senaste tidens uppmärksammade sprängdåd i Stockholm. Ytterligare fyra personer har begärts häktade i samma mål. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Klockan 03.37 på morgonen fredagen den 27 januari hördes en kraftig smäll i ett bostadsområde i Akalla, en förort i stadsdelen Kista i nordvästra delen av Stockholm. Vilket bland annat SVT har berättat om.

Det visade sig att en sprängladdning detonerat i porten till ett elvavåningshus. Sprängningen är en i raden av ett antal grova våldsbrott som ägt rum i Stockholm under början av året. Inga personer uppges ha blivit skadade vid sprängningen.

Annons

Tre dagar efter händelsen anhölls en trelleborgare i 30-årsåldern i sin frånvaro misstänkt för att ha varit delaktig i sprängningen i Akalla. Två dagar senare greps han i Skåne och sedan i lördags sitter han häktad i Stockholm. Han motsatte sig dock häktningen, enligt tingsrättens protokoll.

Åklagaren menar att han på sannolika skäl, vilket är den starkare misstankegraden, är misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse samt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Ytterligare en jämnårig man från Stockholm är misstänkt för samma brott vid samma tillfälle. Dessutom är en 17-åring är misstänkt för medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse vid sprängningen i Akalla.

Den jämnårige mannen är dessutom misstänkt för att ha hanterat sprängmedel på två andra adresser i Stockholm. I de fallen är två andra män misstänkta för bland annat förberedelse av allmänfarlig ödeläggelse.

Senast i juli förra året dömdes trelleborgaren till fängelse i ett år och två månader av Ystads tingsrätt. Men i hovrätten omvandlades straffet till skyddstillsyn i kombination med behandling. Brotten han dömdes för var bland annat häleri, inbrott, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen. Detta efter att bland annat ha ertappats med kniv på Valen vid ett par tillfällen samt gjort inbrott i en bostad i centrala Trelleborg i april förra året.

Jenny IsakssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons