Annons

Trelleborgare köper en av Sveriges dyraste gårdar

Haquin Stiernblad från Stora Markie är ny ägare till en av Sveriges dyraste gårdar. Nu vill han belåna han sitt gods i Trelleborg för att ha råd med affären.
Trelleborg • Publicerad 5 februari 2014

När det var dags att sälja Svedberga gård begärde ägarna 120 miljoner kronor. Det gjorde gården i nordvästra Skåne till det då dyraste svenska objektet på bostadssajten Hemnet. Hur mycket trelleborgaren Haquin Stiernblad nu ger för Svedberga gård är än så länge en hemlighet.

- Både säljaren och köparen vill hålla det här diskret. Jag kan inte säga någonting mer än att gården är köpt av Haquin Stjernblad vid Stora Markie AB i Anderslöv, säger mäklaren Dag Magnusson som sytt ihop affären.

Annons

Haquin Stiernblad vill inte prata om affären eftersom den enligt honom inte är helt klar. Han har skrivit på ett köpekontrakt, men innan affären går igenom måste han få grönt ljus från fideikommissnämnden vid Kammarkollegiet i Stockholm.

- Men visst tror jag att det kommer gå igenom. Den 20 mars har jag fått besked från Stockholm och då ska jag berätta hela historien om det här köpet, säger han.

Anledningen till väntan är att Haquin Stiernblad äger sitt gods med en fideikommiss som bildades 1743, vilket innebär att han inte har rätt att belåna fastigheten hur han vill. Och att han får göra det är en förutsättning för att köpet av Svedberga gård ska gå igenom.

Du har alltså inte 120 miljoner kronor på fickan?

- Nej givetvis har jag inte det. Det är det få som har, säger han.

Mäklaren Dag Magnusson är van vid affärer i den här storleksordningen.

- Vi gör någon sådan här affär varje år, säger han.

Enligt honom är både säljaren och köparen nöjda med affären. Att det tog tid - gården lades ut på Hemnet redan i somras – var enligt honom ingenting oväntat.

- Jag sa redan från början att det här kommer ta upp mot ett halvår. Så är det alltid med de här objekten, säger han.

Sanna Wahanta
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons