Annons

Trelleborgare häktad för människohandel

Trelleborg • Publicerad 8 mars 2005

En 52-årig man från Trelleborg är misstänkt för människohandel. 52-åringen har enligt åklagaren sett till att en 17-årig flicka transporterades från Pristina i Kosovo till Västergötland där hon hölls som sexslav i drygt en månad.

Sedan i måndags sitter 52-åringen häktad i Borås.

Annons

I slutet av förra månaden uppdagades att den 17-åriga flickan förts till Sverige för att bli sexuellt utnyttjad. I samband med detta greps tre män, varav två är från Borås och en en från Gislaved. Två av dem häktades, men den som släpptes är fortfarande misstänkt för människohandel. Först nu har 52-åringen häktats. Alla inblandade har rötterna i forna Jugoslavien.

Männen som förde flickan till Sjuhäradsbygden i Västergötland där hon tvingades utföra sexuella tjänster för flera män.

Det är ännu inte klarlagt hur länge flickan har utnyttjats som prostituerad. Men det mesta tyder enligt åklagaren på att det har pågått sedan i början av februari.

Pengarna som tjänades på att flickan utnyttjades behöll männen själv.

Första steget till att frigöra flickan från sexslaveriet togs då hon kom i kontakt med en kvinnojour.

Nu har hon fått ytterligare hjälp med ett skyddat boende.

Åklagaren Thomas Ahlstrand, vid internationella åklagarmyndigheten i Göteborg, som leder förundersökningen är försiktig med uttalande om människohandeln.

– Vi försöker samla bevis och jämföra vittnesmål. Vi har redan förhört några kunder. Det kan ta tid att utreda, säger Thomas Ahlstrand.

Han bekräftar att misstanken mot den 52-årige trelleborgaren enbart gäller transporten av flickan från Kosovo till Sverige.

– Det började med att flickan rymde från en kund i slutet av februari. Tack vare detta kunde polisen gripa de misstänkta männen. Nu måste vi få en samlad bild av det som har hänt. Mer än så vill jag inte säga i nuläget, säger Thomas Ahlstrand.

Johan Persson

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons